Hlavní navigace

Tip: Deset vynikajících nástrojů pro práci s fotografiemi - 7. díl

14. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Tryfonov - Fotolia.com
V tomto díle se budemem věnovat všestrannému správci sbírky vašich fotografií a nástroji pro vytváření slideshow, programu Pictomio.

Vlastníte digitální fotoaparát, kterým jste si pořídili spoustu fotografií? Chcete pomoci s jejich úpravou a uspořádáním? Pak jste na tom správném místě, protože jsme pro vás vybrali deset nástrojů, které vám umožní získat kontrolu nad všemi vámi pořízenými snímky. Je přitom úplně jedno, zda hledáte špičkový program pro úpravu snímků, vydařenou aplikaci pro správu fotografií nebo šikovné nástroje, jež zvládají takové operace jako je třeba vyhledávání duplicitních souborů – je zde skutečně pro každého něco. Navíc je každý z námi nabízených nástrojů zdarma, a to nejen ke stažení, ale i pro používání.

 

1. díl - Programy pro úpravu snímků - GIMP

2. díl - Programy pro úpravu snímků - Photo Pos Pro

3. díl - Programy pro úpravu snímků - Picasa

4. díl - Programy pro úpravu snímků - XnView

5. díl - Prohlížení a správa vašich fotografií - FastStone Image Viewer

6. díl - Prohlížení a správa vašich fotografií - PhotoScape

 

Pictomio

Pictomio je skvělým, zdarma dostupným a všestranným nástrojem pro správu sbírky vašich fotografií a vytváření slideshow, a to včetně prezentací v podobě 3D Image Carousel známé z operačních systémů Mac OS X Leopard a Snow Leopard. Už i samotná funkce pro vytváření slideshow stojí za to, abyste si program stáhli, ovšem ten vám toho nabízí daleko více, třeba automatické označkování fotografií zeměpisnými souřadnicemi místa, kde byly fotografie pořízeny.

Po instalaci programu Pictomio a jeho spuštění se vám vaše snímky zobrazí ve svých složkách v podobě náhledů – nemusíte tak na zobrazení snímků vůbec čekat. Jednotlivé snímky si můžete prohlížet v podobě náhledů, na filmovém pásu, samostatně, popřípadě jako prezentaci typu 3D Image Carousel. Jednotlivé fotografie si můžete zvětšovat či zmenšovat a přidávat k nim značky. Navíc se ke každému snímku zobrazuje řada informací, a to včetně údaje o jeho velikosti, datu pořízení, použité rychlosti závěrky a clony.

Program sice umí spoustu funkcí pro třídění a zobrazování fotografií, ovšem co se týče funkcí pro úpravu fotografií, těch moc není, takže nepočítejte s tím, že v Pictomiu budete moci provádět nějaké opravy či úpravy fotografií. Před instalací programu si rovněž zjistěte, zda váš počítač zvládne tento program provozovat. Aplikace Pictomio vyžaduje grafickou kartu s pamětí o velikosti minimálně 128 MB a s podporou Shader Model 2.0. Pokud si nejste jisti, zda grafická karta ve vašem počítači splňuje tyto požadavky, podívejte se do dokumentace dodané s vaší grafickou kartou.

Download: http://www.pictomio.com/

Cena: Zdarma

soutez_casestudy

 

V dalších dílech seriálu se budeme věnovat nástrojům pro práci s fotografiemi. Příští díl konkrétně bude zasvěcen programu Image Resizer ve verzi pro Windows Vista a Windows 7.

Byl pro vás článek přínosný?