Hlavní navigace

TIP: Jak a proč obnovit Android do továrního nastavení

24. 8. 2011

Sdílet

 Autor: © iQoncept - Fotolia.com
Chystáte-li se prodat svůj starý smartphone, měli byste v prvé řadě myslet na bezpečnost a smazat všechny citlivé údaje. Poradíme vám, jak na to.

Smartphony obecně, tedy nejen zařízení běžící na mobilním operačním systému Android, obsahují velké množství citlivých osobní informací včetně přihlašovacích údajů, hesel, fotografií, textových zpráv, emailů, kontaktů a dalších cenných údajů. Pakliže se poohlížíte po novém mobilním zařízení a svůj starý smartphone plánujete prodat, měli byste myslet především na bezpečnost a veškeré důležité informace z telefonu řádně odstranit. Nejrychlejším řešením je obnovit smartphone do továrního nastavení a případně zformátovat paměťovou kartu.

V závislosti na vašem konkrétním zařízení a verzi operačního systému Android může být formátování paměťové karty implementováno v rámci továrního obnovení dat, tudíž si v tomto bodě rozmyslete, co vše si přejete smazat. Pakliže si svou paměťovou kartu ponecháte, raději ji v tomto bodě vyjměte z mobilního zařízení, aby nedošlo k nechtěné ztrátě dat.

Než se telefonu nadobro zbavíte, pravděpodobně si budete chtít uložená data zálohovat. Jedná se především o hudbu, fotografie, kontakty a případně přijaté textové a multimediální zprávy. K tomuto účelu nejlépe poslouží softwarové nástroje, které ke svým zařízením poskytují jednotliví výrobci. Například výrobce Samsung nabízí synchronizační aplikaci Kies, výrobce HTC aplikaci HTC Sync a výrobce LG potom PC Sync. Jinou možností je sáhnout po jedné z mnoha aplikací zdarma dostupných na Android Marketu, které vám se zálohou pomohou. Co se nakonec týká vašich záznamů v Google kalendáři či kontaktů, můžete je zálohovat přímo na servery Googlu prostřednictvím prosté synchronizace. Zda máte automatickou synchronizaci povolenou, můžete zjistit v Nastavení (Settings) pod volbou Účty a synchronizace (Accounts & sync).

Tovární nastavení dat

V závislosti na typu zařízení a verzi OS Android se může postup mírně lišit, nicméně volbu obnovení továrního nastavení dat obecně naleznete v menu Nastavení (Settings) pod volbou Soukromí (Privacy), případně Karta SD a paměť telefonu (SD & phone storage), nebo Ochrana osobních údajů. Zde operaci zahajte tlačítkem Obnovení továrních dat (Factory data reset) a potvrďte Resetovat telefon (Reset phone).

factory data resetreset phonene

Formátování paměťové karty

Pakliže se rozhodnete paměťovou kartu formátovat přímo ve vašem mobilním zařízení (pokud vlastníte čtečku karet, můžete paměťovou kartu zformátovat i na počítači), ujistěte se, že je správně vložena ve svém slotu, následně z menu Nastavení (Settings) vyberte volbu Karta SD a paměť telefonu (SD & phone storage) a zvolte možnost Odpojit SD kartu (Unmount SD card). Nyní můžete formátování započít tlačítkem Formátovat kartu SD (Format SD Card).

CS24

format SD card

Úvodní foto - © iQoncept - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?