Hlavní navigace

Tip: Jak bezpečně vymazat obsah pevného disku - 4. díl

26. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
V tomto díle na vás čeká odstraňování obsahu celého disku pomocí programu DBAN.

Přesvědčte se, zda jsou data na vašich starých pevných discích skutečně důsledně ukryta před zvědavýma očima ostatních uživatelů! Tento jednoduchý průvodce vám poradí, jak skutečně důkladně a hlavně nevratně vymazat obsah pevných disků.

 

1. díl - Úvod & Ještě než začnete

2. díl - Bezpečné mazání určitých souborů pomocí speciálního nástroje Eraser

3. dílBezpečné mazání dat na vyměnitelných USB flash discích

 

Bezpečné mazání obsahu mechanických pevných disků pomocí nástroje DBAN

Stáhněte si program DBAN – časem prověřené řešení pro mazání obsahu pevných disků oblíbené spoustou uživatelů po celém světě i přesto, že se jedná o program, který již nebyl po celá léta aktualizovaný. Po stažení programu a vypálení obrazu ISO na optický disk vložte disk do počítače a počítač nastavte tak, aby se namísto z pevného disku spouštěl z optického disku. Pokud se chystáte mazat obsah pevného disku zapojeného v poli RAID, musíte svazek RAID zrušit a následně je třeba před vlastním mazáním dat každý disk nastavit do režimu JBOD.

Po spuštění programu DBAN uvidíte modrou obrazovku s bílým textem, kde si vyberete disk, který chcete vymazat a stiskem klávesy M zvolíte metodu mazání. My osobně jsme si oblíbili metodu DoD Short se třemi průchody, i když k dispozici jsou samozřejmě i metody s větším počtem průchodů. Samotnou operaci pak spustíte klávesou F10. V závislosti na vybrané metodě a velikosti disku může mazání dat trvat řádově hodiny nebo dokonce i několik dní.

Program DBAN

CS24

 

V následujícím, už pátem díle tohoto seriálu se seznámíte s problematikou bezpečného mazání dat na discích SSD a s příkazem Secure Erase.

Byl pro vás článek přínosný?