Hlavní navigace

Tip: Jak na Androidu zůstat pod datovým stropem - 5. díl

3. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © AKS - Fotolia.com
Studie ukazují, že uživatelé Androidu spotřebovávají nejvíce dat, což je možná dobrá zpráva pro mobilní operátory, ne už tak pro zákazníka, který musí platit koncem každého měsíce tučný “bezdrátový” účet.

Ve Spojených státech nyní dochází k boomu 4G sítí, s čímž je spojena vysoká poptávka, na niž operátoři reagují tak, že zkrátka omezují neomezené datové toky. U nás je situace podobná, možná o to horší, že naši operátoři nemají většinou co omezovat (plus realita 4G sítě je u nás hudbou budoucnosti). V této souvislosti je tedy důležité vědět, jak snížit přenos dat s minimálními kompromisy týkajícími se praktického využití internetu v mobilu. Přinášíme několik tipů, jak sledovat, potažmo zredukovat svou spotřebu dat tak, abyste se vyhnuli nadměrným platbám za internet a zároveň přiškrcování datových toků.

 

1. díl článku: Sledujte svou spotřebu dat

2. díl článku: Určete si, kolik dat potřebujete

3. díl článku: Hledejte bezplatnou Wi-Fi

4. díl článku: Blokujte reklamu

 

5) Využívejte „lehčí“ prohlížeč

Při brouzdání webem využíváte velké množství dat – nicméně nemuseli byste využívat až tak velké množství. Místo klasického prohlížeče, který je předinstalován na každém Androidu, můžete totiž stáhnout lehčí a na spotřebu dat efektivnější prohlížeč, jako je Opera Mini nebo TextOnly, který vám pomůže snížit množství spotřebovaných dat při surfování na internetu.

CS24

Opera Mini je bezplatný a rychlý mobilní prohlížeč, který komprimuje webové stránky předtím, než je pošle do vašeho zařízení, a tím redukuje využití dat. Opera Mini je dostupná i pro iOS a disponuje prohlížením v panelech, přístupem k webovým stránkám pomocí „rychlého vytáčení“ a automatickým přizpůsobováním velikosti webových stránek pro rychlejší a efektivnější procházení webu.

Pokud žádáte opravdu efektivní prohlížení internetu a nevadí vám, že přitom neuvidíte žádné obrázky, zkuste TextOnly – jak již název napovídá, dočkáte se přitom pouze textové verze webových stránek. TextOnly je bezplatný prohlížeč, který zobrazí pouze text. Pokud je součástí nějakého článku video nebo obrázky, prohlížeč vás na to upozorní a po kliknutí na možnost „View the original" (Zobrazit originál) můžete článek zobrazit v celé jeho kráse.

Byl pro vás článek přínosný?