Hlavní navigace

TIP: Jak na bezpečná hesla, která si zapamatujete - 3. díl

8. 8. 2011

Sdílet

 Autor: © piai - Fotolia.com
V závěrečném díle si představíme alternativní techniku tvorby hesel a několik správců, jež vám umožní poměrně bezpečně skladovat všechna hesla na jediném místě.

Mezi přístupem k vašemu bankovnímu účtu a potencionálním hackerem stojí pouze alfanumerický řetězec. Ukážeme si, jak tvořit bezpečná a současně zapamatovatelná hesla.

 

 

Správci hesel

Pokud se nechcete obtěžovat s tvorbou dostatečně bezpečných hesel, můžete využít služeb některého z mnoha specializovaných programů. Správci hesel jako LastPass nebo RoboForm vám pro každou navštívenou stránku vygenerují unikátní silné heslo, zapamatují si jej a automaticky vloží do patřičného pole přihlašovacích údajů, kdykoliv se na daný web vrátíte. Díky těmto nástrojům si tedy musíte pamatovat pouze jediné hlavní heslo pro přístup do manažeru. Jinými slovy, jedno heslo vládne všem!

lastpass

Přestože jsou oba zmíněné programy integrované přímo do webového prohlížeče, nabídnou taktéž desktopového šifrovacího klienta, kterého můžete využít pro ukládání dalších citlivých údajů. Kromě hesel tak lze ve virtuálním trezoru uchovávat registrační čísla zakoupeného softwaru nebo čísla kreditních karet, což se hodí především tehdy, když potřebujete platit prostřednictvím kreditní karty přes internet a nechcete se zdržovat s neustálým opisováním všech šestnácti cifer.

roboform

Podobná data většinou potřebujeme mít ihned po ruce, což představuje důvod, proč si lidé ukládají svá hesla do mobilních telefonů. Bohužel má většina z nich tendenci nechávat citlivé údaje na nepříliš bezpečných místech, jako jsou poznámky či telefonní kontakty. Rozumnější variantou je využití manažera hesel také ve vlastním smartphonu. LastPass i RoboForm nabízejí aplikace pro platformy BleckBerry, Android, iPhone a WindowsPhone, avšak za ně je již nutné zaplatit. RoboForm ve verzi Everywhere, díky níž můžete software pod jednou licencí nainstalovat ne neomezený počet počítačů a mobilních zařízení, je zpoplatněn částkou 9,95 dolarů (v přepočtu asi 170 Kč) a LastPass ve verzi Premium pak pořídíte za 12 dolarů (zhruba 200 Kč).

Pokud se poohlížíte po zcela bezplatném řešení, vyzkoušejte program KeePass. Jedná se o populární manažer hesel, který dovede hesla generovat, uložit a automaticky vkládat při přihlašování. Nástroj sice neoplývá uživatelsky příliš přívětivým rozhraním a taktéž nedisponuje aplikací pro mobilní zařízení, nicméně vzhledem k nulové pořizovací ceně představuje zajímavou alternativu.

keepass

Možným, leč nejméně bezpečným řešením, je nakonec tvorba obyčejné tabulky například prostřednictvím tabulkového manažeru Microsoft Excel či online služby Google Docs, které je taktéž možné zaheslovat.

CS24

 

Úvodnín foto: © piai - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?