Hlavní navigace

TIP: Jak ochránit notebook před odcizením

29. 5. 2011

Sdílet

V dnešním tipu si představíme šikovnou aplikaci, která vám může napomoci při odhalení zloděje vašeho notebooku.

Ke sledování notebooku použijeme program s názvem Prey, který je uživatelsky velmi přívětivý a nabízí celou řadu funkcí, mezi které řadíme například možnost pořídit na dálku fotografii zloděje.

 

1) Nejprve si stáhněte program Prey. Software vám poběží na operačních systémech Mac OS X, Windows XP / Vista / 7, Ubuntu a Android.

2) Program si nainstalujte, zaregistrujte se a přiřaďte svůj notebook k vytvořenému účtu.

3) Aplikaci spusťte a vyzkoušejte ji nahlášením ztraceného notebooku. V tomto okamžiku můžete vyzkoušet různé vlastnosti programu a funkčnost vaší webkamery, která by měla zachytit obličej zloděje.

 

CS24

Po ukončení testování nezapomeňte vypnout status ukradeného notebooku. Uvedení Prey do funkčního stavu trvá pouze pár minut. Jakmile je notebook ukraden, Prey se automaticky snaží připojit k internetu pomocí lokálních WiFi hotspotů a předat vlastníkovi údaje o poloze zařízení. Aplikace běží na pozadí počítače, takže zloděj neví, že je monitorován (můžete mu však na dálku napsat zprávu, která se mu zobrazí na ploše).

Při ztrátě zařízení se vždy obraťte nejprve na policii a poskytněte jí dostupné údaje o lokaci zloděje. Nikdy se za ním nevydávejte na vlastní pěst!

Byl pro vás článek přínosný?