Hlavní navigace

Tip: Jak opravit poškozenou instalaci Windows 7 - 2. díl

7. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
V druhém díle se zaměříme na přípravu operačního systému pro reinstalaci. Použijeme nástroj Vyčištění disku a ručně smažeme některá nepotřebná data.

Ať už vinou škodlivého kódu či vlastní neopatrností může dojít k poškození systémových dat OS Windows 7, což zapříčiní nekorektní chod systému. Poradíme vám, jak instalaci opravit.

1. díl: Úvod, záloha

2. díl: Odinstalace bezpečnostního woftwaru, Vyčištění disku

3. díl: Instalace Windows 7

4. díl: Mazání nepotřebných dat

 

2) Odinstalace bezpečnostního softwaru, Vyčištění disku

Po dokončení provádění zálohy doporučujeme odinstalovat veškerý bezpečnostní software třetích stran, jako jsou antiviry a firewally, neboť provádíte reinstalaci z běžícího systému a je nutné zastavit všechny procesy aktivně skenující souborový systém. Dále byste si měli z webu výrobce vašeho notebooku/PC/HW komponenty stáhnout a uložit veškeré ovladače, které jsou vyžadovány k běhu, především pak ovladače síťových adaptérů, abyste získali přístup k internetu.

V dalším kroku přistoupíme k pročištění všech dočasných souborů a obecně balastu, který se v systému za dobu používání nahromadil. Klikněte na tlačítko Start, do pole Prohledat programy a soubory vepište Možnosti složky a potvrďte klávesou Enter. Přepněte na kartu Zobrazení, zaškrtněte možnost Zobrazovat skryté soubory, složky a jednotky a potvrďte tlačítkem OK.

Nyní použijeme nástroj Vyčištění disku, který z disku smaže některá data jako staré body obnovení či nepotřebné systémové soubory. Otevřete nabídku Start -> Počítač, klikněte pravým tlačítkem na systémovou diskovou jednotku (v převážné většině disk C:), z kontextového menu vyberte Vlastnosti a v novém okně klikněte na tlačítko Vyčištění disku. V seznamu Soubory, které budou odstraněny zaškrtněte vše, co vám systém nabídne, a následně přepněte na kartu Další možnosti, kde klikněte na tlačítko Vyčistit v sekci Obnovení systému a stínové kopie. V dialogovém okně klikněte na tlačítko Odstranit. Vše potvrďte tlačítkem OK. V závislosti na množství nepotřebných dat na vašem disku může operace čištění trvat v řádu sekund až několika minut.

vyčištění disku

vyčištění bodů obnovy

V posledním kroku pročistíme některé složky manuálně. Otevřete systémový disk (zpravidla C:) a otevřete složku Windows. Vyhledejte složky Prefetch a Temp a smažte jejich obsah (ne však složky samotné). Nyní na systémovém disku otevřete složku Users/jméno_vašeho_účtu/AppData/Local/Temp a smažte její obsah.

Nakonec restartujte počítač.

CS24

 

V následujícím díle provedeme samotnou instalaci Windows 7.

Byl pro vás článek přínosný?