Hlavní navigace

Tip: Jak využít "cibuli" pro anonymní surfování - 1. díl

29. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © Oleksandr - Fotolia.com
Projekt Tor pomáhá žurnalistům, aktivistům a vládním úřadům zůstávat při využívání internetu v anonymitě a nezanechávat téměř žádnou digitální stopu. Podívejme se, jak síť Tor funguje.

Při procházení internetových stránek nemůžete pochopitelně s žádným soukromím počítat. Přestože se můžete snažit využívat světovou síť opatrně a nezanechávat na ní žádné citlivé informace jako své jméno, číslo kreditní karty a jiné soukromé údaje, váš poskytovatel připojení už tak svědomitý být nemusí. Množství společností a vyhledávacích nástrojů logují uživatelskou aktivitu, z níž lze snadno získat informace o IP adrese, historii prohlížení, adrese bydliště, zálibách či kontaktech, s nimiž jste komunikovali.

 

1. dílCo je síť Tor a k čemu je dobrá

2. dílZjednodušený princip sítě Tor

3. dílJak se k síti Tor připojit

4. dílZapojte se do projektu Tor

 

Co je síť Tor a k čemu je dobrá?

Právě za účelem zajištění anonymity a z ní plynoucí svobody při procházení webu vznikl projekt Tor (z angl. The Onion Router – "cibulový směrovač"), který provozuje a spravuje nezisková organizace dobrovolníků Tor Project. Síť Tor představuje velký přínos například pro obyvatele zemí, kde je přístup k internetu silně cenzurován (jedná se především o mnohé asijské země), avšak i zde platí přísloví, že mince má dvě strany, síť Tor byla například rovněž zneužívána devianty sdílejícími pedofilní obsah. Projekt nicméně vznikl s čestnými úmysly, pojďme se tedy podívat, jak celá síť funguje a jak jí využít pro vlastní účely.

sit Tor

Základním předpokladem anonymního přístupu k internetu je šifrování dat, která si vyměňujete se servery, a maskování původu odesílatele požadavku. Při běžném prohlížení (skrze protkolo HTTP) totiž nejsou vaše data šiforvána a navíc cílový server dostane přesnou informaci o tom, s kým má tu čest, jinak by nevěděl, komu má zaslat odpověď. Principem sítě Tor je jednak data šifrovat a současně zmást cílový server tak, aby vám uměl odpověď zaslat zpět, aniž by poznal původce požadavku.

V příštím díle si vysvětlíme princip sítě Tor.

CS24

 

Úvodní foto: © Oleksandr - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?