Hlavní navigace

Tip: Kouzlete s obrázky v Microsoft Office 2010 - 1. díl

4. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © chispas - Fotolia.com
Odhalte s námi nepříliš známé funkce pro kreativní ztvárnění obrázkových doplňků vašich dokumentů. V prvním díle si společně ukážeme, jak zatočit s nechtěným chováním obrázků ve Wordu.

Vaše dokumenty, tabulky i prezentace si bezesporu zaslouží, aby byly doplněny těmi nejlepšími a nejlépe zpracovanými obrázky, ať už se jedná o kreativně zpracované logo firmy, přesvědčivě působící tabulky či atraktivně upravené fotografie. Jednotlivé aplikace kancelářského balíku Microsoft Office totiž disponují skvělými nástroji pro využívání obrázků ve vašich dokumentech, naneštěstí nejsou tyto funkce ve valné většině příliš známé.

V přichystaném desetidílném seriálu bychom se s vámi chtěli podělit o několik tipů a triků pro zkrášlení obrázků při práci se sadou Microsoft Office, počínaje náhradou sloupců tabulky v Excelu vrstvenými obrázky přes vytvoření jednoduché obrázkové animace v PowerPointu až po obrázky ve Wordu tvarované do tvaru kruhu či srdce.

Veškeré tipy v tomto článku jsou primárně určeny pro Microsoft Office 2010, nicméně podobné nástroje najdete i ve starších edicích balíku Microsoft Office.

1. díl: Jak zkrotit chybné chování obrázků ve Wordu

2. díl: Vložení obrázku do kruhu, srdce či jiného tvaru

3. díl: Zalomení textu okolo nebo přes obrázek

4. díl: Používání podpisů a znaků v podobě klipartu

5. díl: Používání obrázkových grafů v Excelu

6. díl: Vkládání obrázků na pozadí grafu či listu


1) Jak zkrotit chybné chování obrázků ve Wordu

Ve Wordu 2010 se nachází nový grafický engine, který najdete i v Excelu 2007 a Powerpointu 2007, ale bohužel již nikoliv ve Wordu 2007.

Naneštěstí Word stále vkládá obrázky „rovnoběžně s textem“, což je způsob, který prakticky nikdy nevyužijete, snad jen tehdy, když budete vkládat obrázek do buňky tabulky. V tomto nastavení se totiž obrázky chovají stejně jako textové znaky, což vám znemožňuje snadný pohyb po stránce. Obrázky sice můžete otáčet, ale text okolo takového obrázku se chybně zalamuje, takže ještě než budete pokračovat, musíte změnit nastavení zalamování.

Namísto neustálého nastavování zalamování pro každý jednotlivý obrázek doporučujeme raději změnit nastavení Wordu, které určuje, jakým způsobem se do dokumentu obrázky ckládají. Proto ještě před vložením obrázku klepněte do nabídky Soubor/Možnosti/Upřesnit. V sekci Vyjímání, kopírování a vkládání pak u volby Způsob vložení obrázků vyberte jakoukoliv jinou možnost kromě položky Rovnoběžně s textem. Osobně doporučujeme vybrat položku Obdélník. Poté klepněte na tlačítko OK.

Word 2010 - zalamování textu okolo obrázků

Když od této chvíle vložíte do dokumentu ve Wordu libovolný obrázek, dojde k elegantnímu zalomení textu okolo obrázku. V případě potřeby je samozřejmě možné při vkládání jakéhokoliv obrázku toto nastavení změnit, ovšem vsadíme se, že ve většině případů bude námi navrhovaný způsob vkládání přesně ten pravý.

Můžete také ale měnit nastavení pro vložení u každého obrázku hned poté, co jste jej vložili do dokumentu. Stačí klepnutím zvolit obrázek, z nabídky vybrat položku Nástroje obrázků, klepnout na záložku Formát a zde vybrat požadovaný způsob zalomení textu okolo obrázku z rozevíracího seznamu Zalamovat text. Zde si můžete vybrat způsob zalomení textu. I zde doporučujeme vaší pozornosti položku Obdélník.

CS24

 

Úvodní foto: © chispas - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?