Hlavní navigace

Tip: Kouzlete s obrázky v Microsoft Office 2010 - 3. díl

6. 9. 2011

Sdílet

Odhalte s námi nepříliš známé funkce pro kreativní ztvárnění obrázkových doplňků vašich dokumentů. V třetím díle si společně ukážeme, jak zalomit text okolo obrázku nebo přes něj.

Vaše dokumenty, tabulky i prezentace si bezesporu zaslouží, aby byly doplněny těmi nejlepšími a nejlépe zpracovanými obrázky, ať už se jedná o kreativně zpracované logo firmy, přesvědčivě působící tabulky či atraktivně upravené fotografie. Jednotlivé aplikace kancelářského balíku Microsoft Office totiž disponují skvělými nástroji pro využívání obrázků ve vašich dokumentech, naneštěstí nejsou tyto funkce ve valné většině příliš známé.

Veškeré tipy v tomto článku jsou primárně určeny pro Microsoft Office 2010, nicméně podobné nástroje najdete i ve starších edicích balíku Microsoft Office.

1. díl: Jak zkrotit chybné chování obrázků ve Wordu

2. díl: Vložení obrázku do kruhu, srdce či jiného tvaru

3. díl: Zalomení textu okolo nebo přes obrázek

4. díl: Používání podpisů a znaků v podobě klipartu

5. díl: Používání obrázkových grafů v Excelu

6. díl: Vkládání obrázků na pozadí grafu či listu


3) Zalomení textu okolo nebo přes obrázek

Pokud máte nastaveno zalamování textu u obrázku na Obdélník nebo Těsné, pak se text zalamuje okolo obrázku. Vzhledem k tomu, že naprostá většina obrázků jsou obdélníky, bude ve tvaru obdélníku i zalomení. Tvar zalomení se ale dá snadno měnit. Klepněte na obrázek a pod nabídkou Nástroje obrázku na záložce Formát stiskněte tlačítko Zalamovat text/Upravit hraniční body.

Word 2010 - zalamování textu okolo obrázku

Právě úpravou hraničních bodů, které řídí způsob zalamování textu, je možné nastavit, aby text probíhal přes obrázek nebo naopak se na jedné či více stranách vzdálil od okrajů obrázku. Chcete-li nějaké hraniční body přidat, klepněte a táhněte kamkoliv na čáře. Hraniční bod naopak odstraníte pomocí klávesy Ctrl a klepnutí na uzel.

Jakmile skončíte, klikněte kamkoliv mimo oblast, v níž jste pracovali. Hraniční body zmizí. Chcete-li stejnou funkci použít i pro obrazec vyplněný obrázkem, vyberte jej a klepněte na nabídku Nástroje kreslení/Formát, kde stiskněte tlačítko Zalamovat text/Upravit hraniční body.

V následujícím čtvrtém díle si společně ukážeme, jak používat podpisy a znaky v podobě klipartu.

soutez_casestudy

 

Úvodní foto: © Pixelwolf - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?