Hlavní navigace

Tip: Nahraďte desktopový software doplňky pro Chrome - 1. díl

9. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © mostafa fawzy - Fotolia.com
Od dob prvních prohlížečů schopných zobrazit prosté HTML se leccos změnilo. Dnes si v browseru spustíte (téměř) plnohodnotné programy. Podívejme se na ty nejužitečnější pro Google Chrome.

následující díl >>

 

Když Tim Berners-Lee v roce 1990 spustil první webový prohlížeč, jednalo se z dnešního pohledu o jednoduchý program, který dovedl zobrazit statické HTML stránky. Od té doby urazily prohlížeče poměrně velký kus cesty až do dnešního stavu, kdy představují rozsáhlé programy schopné spouštět komplexní JavaScriptové programy, nabízet interaktivní prostředí za pomoci technologie Flash a mnoho dalšího.

Webové stránky vyspěly do formy webových aplikací, které uživatelům umožní vykonávat seriózní práci v okně webového prohlížeče bez nutnosti investice do klasických desktopových programů. Kolik a do jaké míry produktivní práce však můžete reálně udělat pouze za pomocí webového prohlížeče? Lze plnohodnotně nahradit veškerý klasický software doplňky pro Chrome? Po otestování několika webových aplikací musíme sdělit, že dostupné nástroje stále desktopové programy zcela nenahradí, nicméně pro jednodušší úkony lze mnohé z nich s výhodou využít.

Pokud jste tedy v poslední době nesledovali narůstající výkon a schopnosti rozšíření pro Chrome, pravděpodobně vás některé alternativy k desktopovým programům mile překvapí.

 

Dokumenty Google Drive

Ať už se v práci zabýváte čímkoliv, pravděpodobně více či méně frekventovaně potřebujete napsat nějaký ten dokument v textovém procesoru, jako je Microsoft Word nebo Libre Office Writer. Pakliže nepotřebujete využívat složité formátovací funkce, můžete svůj desktopový program velmi dobře nahradit kancelářským balíkem Google Docs. Rozhraní je pochopitelně rozdílné. Například oproti oblíbenému Wordu zde nenajdete pás karet s množstvím tlačítek a funkcí. Google Docs vám přesto nabídnou základní funkce pro formátování, tvorbu nadpisů, seznamů, vkládání obrázků a další.

chrome google docs

Systém je propojen s bezplatným cloudovým úložištěm Google Drive a nad dokumenty dokonce můžete spolupracovat s dalšími uživateli. V reálném čase tak uvidíte změny, které provádí ostatní.

CS24

 

V příštím díle se podíváme na rychlou tvorbu textovů a práci s poznámkami.

Byl pro vás článek přínosný?