Hlavní navigace

Tip: Nepřekračujte data na svém Androidu - 2. díl

2. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Christoph Plueschke - Fotolia.com
Studie ukazují, že uživatelé Androidu spotřebovávají nejvíce dat, což je možná dobrá zpráva pro mobilní operátory, ne už tak pro zákazníka, který musí platit koncem každého měsíce tučný “bezdrátový” účet.

Ve Spojených státech nyní dochází k boomu 4G sítí, s čímž je spojena vysoká poptávka, na niž operátoři reagují tak, že zkrátka omezují neomezené datové toky. U nás je situace podobná, možná o to horší, že naši operátoři nemají většinou co omezovat (plus realita 4G sítě je u nás hudbou budoucnosti). V této souvislosti je tedy důležité vědět, jak snížit přenos dat s minimálními kompromisy týkajícími se praktického využití internetu v mobilu. Přinášíme několik tipů, jak sledovat, potažmo zredukovat svou spotřebu dat tak, abyste se vyhnuli nadměrným platbám za internet a zároveň přiškrcování datových toků.

 

1. díl článku: Sledujte svou spotřebu dat

 

soutez_casestudy

2) Určete si, kolik dat potřebujete

Existuje jeden rychlý a jednoduchý způsob, jak snížit platby za data: Pokud každý měsíc nevyužijete všechna dostupná data ve vašem aktuálním datovém plánu, je na čase přejít k plánu levnějšímu (a omezenějšímu). K tomu, abyste zjistili, zda potřebujete přejít na levnější tarif, můžete buďto analyzovat svou spotřebu v průběhu několika měsíců za pomoci v prvním díle zmíněných aplikací, nebo si spočítat nejvýhodnější tarif třeba zde. Čeští mobilní operátoři bohužel nenabízejí datové kalkulačky podobné této, kterou pro své zákazníky nabízí americký operátor Verizon. Je to možná i proto, že naši operátoři nám ohledně internetu v mobilu příliš možností nedávají, a tak není moc co srovnávat. S výpočtem si tedy budete muset poradit víceméně sami, kalkulačka zahraničníhího operátora vám však můžete posloužit jako cenná inspirace.

Byl pro vás článek přínosný?