Hlavní navigace

Tip: Rozdíly mezi edicemi Windows 7 pod drobnohledem - 3.díl

28. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © 3darcastudio - Fotolia.com
Třetí díl seriálu věnujeme edici Professional a jejím rozšířením oproti edicím Home Premium a Basic. V závěru se blíže podíváme na některé funkce a nástroje.

Zajímá vás, proč se Windows 7 prodává v tolika verzích, co znamenají záludná označení a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Seriál Rozdíly mezi edicemi Windows 7 pod drobnohledem vám ve spleti edicí jednou provždy udělá jasno.

 

1. díl - Windows 7 Home starter

2. díl - Windows 7 Home Basic, Home Premium

3. díl - Windows Professional

4. díl - Windows Enterprise a Ultimate, edice s příznakem N

 

Windows 7 Professional

Edice Professional svou sadou funkcí představuje jakýsi přechod mezi uživatelskou a podnikovou verzí. Stále nenabídne některé pokročilejší funkce jako AppLocker, BitLocker, BranchCache nebo DirectAccess, avšak podporuje Šifrování systému souborů a serverovou část Připojení ke vzdálené ploše (tedy na počítač s tímto systémem se lze vzdáleně připojit). Stejně jako Home Premium umožní využití dvou fyzických procesorů a nabízí se v 32bitové i 64bitové verzi. Systém podporuje operační paměť RAM o velikosti 4 GB (32 bit) respektive 192 GB (64 bit). S edicí Professional se lze připojit do domény, tvorba domácí sítě je samozřejmostí. Další novinkou oproti dříve zmíněným edicím je podpora módu Windows XP Mode rozšiřující zpětnou kompatibilitu operačního systému z hlediska používaného softwaru. XP Mode však není integrován přímo ve Windows, nýbrž jej Microsoft nabízí zdarma ke stažení. Edice Professional dále nově nabízí funkce Offline složky nebo Tisk podle umístění. Posledním významným rozšířením oproti edicím Home je pokročilé zálohování a obnovení, jež umožňuje provádět zálohu také na zařízení připojená k síti.

 

Co je co?

Offline soubory

Funkce se hodí především v případě, kdy často pracujete se soubory uloženými na síti. Základním principem nástroje je možnost práce s těmito soubory i v případě, kdy například dojde k výpadku sítě. Problém je řešen prostřednictvím tvorby kopií síťových souborů na lokální harddisk a jejich automatické synchronizace se soubory uloženými na síti. Kromě nezávislosti na připojení k síti nástroj Offline soubory také zvyšuje efektivitu práce v případě příliš pomalého připojení.

 

Tisk podle umístění

Tato funkce je obzvláště užitečná pro přenosná zařízení, se kterými se uživatelé často připojují do různých sítí. Windows si automaticky ukládá informaci o tom, kterou tiskárnu volíte na dané síti jako výchozí, což vám ušetří zbytečnou práci s neustálým přenastavováním.

 

Windows XP Mode

XP Mode umožňuje uživatelům instalaci aplikace Virtual PC, z jejíhož prostředí lze na počítač nainstalovat plně licencovanou verzi Windows XP SP3. Původně byla tato funkce určena pro podniky tak, aby mohly migrovat na novější Windows 7, ale stále mít k dispozici software běžící nativně pod Windows XP. Windows XP Mode není určen pro aplikace vyžadující 3D grafiku nebo hardwarově akcelerované audio, tudíž na využití Windows XP Mode pro hry či pro zprovoznění starého TV tuneru můžete zapomenout.

xp mode

Následující díl věnujeme podnikovým edicím Enterprise a Ultimate a řadě edicí Windows 7 s příznakem N.

soutez_casestudy

 

Úvodní foto: © 3darcastudio - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?