Hlavní navigace

Tip: Šifrujte svou e-mailovou komunikaci - 4.díl

23. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
V dnešním, závěrečném díle si ukážeme, jak šifrovat e-maily uložené na vašich lokálních discích.

Podívejte se, jak lze zašifrovat vaše připojení k internetu či jakým způsobem je možné šifrovat odesílané e-maily a korespondenci uloženou v počítači.

 

1. díl: Co je vhodné šifrovat

2. díl: Šifrování připojení k poskytovateli e-mailové schránky

3. díl: Šifrování e-mailových zpráv

4. díl: Šifrování uložených e-mailů

 

Šifrováni uložených e-mailů

Používáte-li na svém počítači či mobilním zařízení program pro práci s elektronickou poštou nebo jinou aplikaci a tedy nevyužíváte pro kontrolu e-mailové schránky webové rozhraní v internetovém prohlížeči, pak byste se rozhodně měli ujistit, zda jsou vaše e-mailové zprávy zašifrovány. Pokud by vám počítač nebo mobilní zařízení někdo ukradl, pak by se k vašim uloženým e-mailovým zprávám dostal naprosto bez potíží.

Používáte-li notebook či mobilní zařízení, pak zřejmě nejlepším řešením je zašifrování veškerých dat na těchto zařízeních, protože kvůli přenositelnosti jsou vystavena vyššímu riziku odcizení či ztráty dat. Na počítači s operačním systémem Windows existuje řada možností šifrování veškerých dat. U mobilních zařízení je ideální použít takový operační systém, který zajistí zašifrování veškerých dat na tomto zařízení nastavením PINu či hesla. Blackberry a iOS (iPhone, iPad či iPod Touch) tuto formu šifrování používají již řadu let, Android ji má integrovánu pouze ve verzi 3.0 a novějších. U zařízení se starší verzí Androidu pak zvažte možnost nasazení nějaké e-mailové aplikace třetí strany, jako je kupříkladu TouchDown pro účty Exchange, který rovněž nabízí funkci šifrování.

Nechcete-li u stolních počítačů či notebooků šifrovat všechna data, pak zkuste šifrovat pouze svoje e-mailové zprávy. Funkce šifrování se u jednotlivých programů pro práci s elektronickou poštou liší, a tak je potřeba řídit se dokumentací k tomu či onomu programu a verzi. Pokud váš program pro práci s elektronickou poštou žádné důvěryhodné a schopné šifrování neposkytuje, zkuste zašifrovat namísto zpráv pouze adresář, v němž jsou vaše e-mailové zprávy uloženy.

CS24

Pokud kupříkladu používáte operační systém Windows ve verzi Professional, Business či Ultimate, pak můžete šifrovat všechny e-mailové zprávy pomocí funkce EFS (Encrypted File System), a to nezávisle na tom, jaký program pro práci s elektronickou poštou používáte. Nejprve si vyhledejte soubor (soubory), které váš program pro práci s elektronickou poštou používá pro ukládání e-mailových zpráv. Microsoft Outlook například používá soubor s příponou .PST, u účtů Exchange se jedná o příponu .OST. Ve Windows XP se tento soubor nachází ve složce C:\Documents and Settings\\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook. Ve Windows Vista a Windows 7 se jedná o složku C:\Users\\AppData\Local\Microsoft\Outlook.

Jakmile zjistíte, kde váš program pro práci s elektronickou poštou uchovává svoje data, klepněte na toto umístění (soubor, soubory či složku) pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Vlastnosti -> záložka Obecné -> tlačítko Upřesnit -> Šifrovat obsah a zabezpečit tak data.

Byl pro vás článek přínosný?