Hlavní navigace

BSA opět obesílá firmy, podezírá je z pirátství a hrozí soudy

23. 5. 2012

Sdílet

Přibližně deset tisíc organizací v těchto dnech obdrží dopis od sdružení BSA, aby zkontrolovaly, zda mají legální licence k použitým programům. Argumentem má být mj. trestní odpovědnost firem.

„Zaměřujeme se na firmy, u kterých je podezření, že mají nainstalovaný nelegální software. Vycházíme částečně z oznámení, která jsme obdrželi většinou z anonymních zdrojů. S firmami proto zahajujeme proceduru směřující k nápravě,“ vysvětluje Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA.

Část obeslaných firem spadá do kategorie společností, u kterých je podle analýzy BSA vysoké riziko softwarového pirátství: „Například v nabídkách práce vyžadují od uchazečů znalosti různých programů – kancelářský software, konstrukční či grafické programy konkrétních značek –, ale dotčení výrobci softwaru nevidují u těchto firem žádné licence či jen malé množství. Je tedy velmi pravděpodobné, že tyto firmy užívají počítačové programy pirátsky,“ vysvětluje Hlaváč. Nejčastěji jde o společnosti s méně než 100 zaměstnanci ve výrobní oblasti, službách či administrativě.

Pokud vedení firem na výzvu nebude reagovat, může to být v případě soudního řešení pirátství pro management přitěžující: „Manažeři se pak mohou těžko vymlouvat na to, že o softwarovém pirátství nevěděli, že k němu docházelo bez jejich vědomí či přičinění,“ dodává Hlaváč. Kromě dopisu se bude BSA snažit situaci řešit i osobním jednáním s managementem.

Právní experti BSA odhadují, že letos průměrná výše odškodnění poroste rychleji než dříve. „Letos je už v platnosti zákon o trestní odpovědnosti firem. Ten umožňuje stíhat za pirátství nejen konkrétní osoby, ale nově i celou firmu. To určitě zlepší pozici poškozených výrobců softwaru,“ upozorňuje Hlaváč.

Dříve totiž bylo nutné dokazovat vinu, tedy šíření či napomáhání šíření nelegálního softwaru, konkrétním osobám, což ztěžovalo pozici poškozených v soudním řízení. „Většinou se navzájem obviňují správci IT a vrcholový management firmy,“ říká Hlaváč.

CS24

Nyní je nově možné kromě konkrétních osob stíhat i firmu jakožto právnickou osobu. „Pokud se nepodaří najít konkrétního viníka, statutární zástupci se již nebudou moci vymlouvat na to, že o pirátství nic nevěděli,“ varuje Hlaváč.

BSA registruje nejvíce případů pirátství mezi firmami, v nichž pracuje deset až sto zaměstnanců. Co do odvětví převažují společnosti z oblasti výroby, logistiky, inženýringu, designu a grafiky. „Větší firmy se sto a více zaměstnanci si legálnost softwaru pečlivě hlídají. Menší firmy často nemají systémové řešení, jak si legálnost softwaru uhlídat,“ uzavírá Hlaváč.

Byl pro vás článek přínosný?