Hlavní navigace

TIP: Stahujte z BitTorrent sítí bezpečně

21. 4. 2011

Sdílet

Ačkoliv je torrent v povědomí většiny uživatelů spojen s nelegálním obsahem, nemusí nutně znamenat pirátskou činnost. Podívejte se, jak s torrenty pracovat bezpečně.

Přestože drtivá většina obsahu P2P sítích představuje pirátská data, spousta uživatelů torrenty používá k efektivnímu sdílení legálních informací. Je však potřeba dbát na bezpečnost, jež ve spojitosti s pirátskou činností může být snadno narušena.

Hledejte na seriózních webech

V tomto případě rozhodně není řeč o serverech typu The Pirate Bay, na nichž se to pirátským obsahem a potažmo škodlivým kódem jen hemží. Byl zaznamenán případ, kdy si milovníci japonských erotických her nevědomky stáhnuli malware, který uploadoval jejich osobní informace na internet. Raději se tedy poohlédněte po serverech, jako jsou například CearBits nebo Public Domain Torrents.

soutez_casestudy

Použijte Peerblock

Při sdílení dat se nevyhnete zveřejnění některých potenciálně citlivých informací, jako je například vaše IP adresa, jíž mohou využít třetí strany šířící malware nebo spyware. Tomuto problému se nedá zcela vyhnout, neboť sdílení určitých informací je součástí BitTorrent protokolu. Můžete však alespoň sáhnout po aplikaci Peerblock, jež schraňuje seznam nebezpečných IPadres, které při navazování komunikace blokuje.

Čtěte komentáře

Velmi užitečným krokem před vlastním stažením torrentu je kontrola komentářů, jež k danému souboru zanechali uživatelé před vámi. Pokud se jedná o nebezpečná data, pravděpodobně na ně již někdo v komentáři upozornil.

Byl pro vás článek přínosný?