Hlavní navigace

Tip: Udělejte si ze starého počítače síťové úložiště NAS! - 2. díl

23. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © geometrix - Fotolia.com
V následujícím dílu se budeme věnovat konfiguraci úložiště na serveru FreeNAS. Seznámíme se s webovým rozhraním serveru FreeNAS a vytvoříme si nový svazek.

Přemýšlíte, co se svým starým počítačem, když už vám dosloužil? Nemusíte jej odvážet k recyklaci, protože vám ještě může posloužit jinak. Zkuste si z něj pomocí zdarma dostupného nástroje FreeNAS vytvořit lokální server!

 

1. díl článku: Instalace softwaru FreeNAS

2. díl článku: Konfigurace úložiště

3. díl článku: Konfigurace sdílení

4. díl článku: Zálohování

 

Konfigurace úložiště

Po načtení systému FreeNAS uvidíte na monitoru konzoli se seznamem všech síťových možností, které můžete ve FreeNAS konfigurovat. V tuto chvíli je server spuštěn a běží.

Předpokládejme, že váš systém běží ve standardním nastavení bez problémů, což by měl, pokud je k vaší síti připojen klasickým ethernetovým kabelem. Pak by měl dostat IP adresu, kterou následně můžete použít pro hlavní konfiguraci systému FreeNAS. Stačí, když tuto IP adresu zadáte do internetového prohlížeče v libovolném jiném počítači připojenému k síti a stiskněte klávesu Enter.

Zřejmě jako první budete v tomto webovém rozhraní chtít změnit přístupové údaje pro uživatele. Podívejte se proto do levé části obrazovky a klepnutím na položku My Account rozbalte nabídku. Nyní vyberte uživatelské jméno a heslo a poté klepnutím na tlačítko vámi provedené změny uložte. Následně klepněte na položku Change Password a postup zopakujte. Nezapomeňte, že otázka zabezpečení je na prvním místě!

Abyste mohli server NAS spravovat, musíte nastavit oprávnění pro administrátora serveru

Nyní bude následovat konfigurace úložišť. Klepněte na tlačítko Storage, které se nachází v levém horním rohu okna webového rozhraní pro konfiguraci serveru NAS. Zde stiskněte tlačítko Create Volume, které se objeví v hlavním okně. Nový svazek pojmenujte, zadejte počet disků, které budou potřeba pro vytvoření tohoto svazku a poté jako systém souborů zvolte položku ZFS. Záhy zjistíte, že systém souborů ZFS poskytuje řadu užitečných funkcí, které vám souborový systém Unixu (UFS) nabídnout prostě nemůže. Používáte-li vícero disků, máte nyní příležitost nastavit si i typ diskového pole RAID, který budete chtít používat.

Souborový systém ZFS je skutečně vydařený, protože vám mimo jiné dokáže nabídnout funkce, které u systému souborů UFS nenajdete

Jakmile budete s výše uvedenými úkoly hotovi, klepněte na tlačítko Add Volume. Chcete-li své úložiště používat jako sdílené například ve vaší firmě, pak nebudete spravovat oprávnění pro jednotlivé uživatelské účty – klepněte v tomto případě na ikonku Change Permissions a uživatelům typu Group a Other přidělte oprávnění pro zápis (nezapomeňte zároveň povolit i položku Set Permissions Recursively). Nakonec svá nastavení uložte stiskem velkého tlačítka Change.

CS24

 

V dalším díle budeme pokračovat konfigurací sdílení, přičemž se konkrétně seznámíme se sdílením typu CIFS. Ukážeme si také, jak nasdílet svazky tak, aby k nim mohli přistupovat i ostatní uživatelé.

Byl pro vás článek přínosný?