Hlavní navigace

Tip: Vypořádejte se s nejčastějšími problémy Wi-Fi sítě - 1. díl

18. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © valdis torms - Fotolia.com
Využití bezdrátové technologie Wi-Fi se stává čím dál tím častějším způsobem připojení k internetu v domácnostech i firmách. Ne vždy ale vše funguje, jak má. Podívejme se, jak řešit nejčastější problémy.

Bezdrátové sítě nabízejí pohodlný a především mobilní přístup k internetu, avšak připojení závislé na elektromagnetických vlnách s sebou nese také některé neduhy, jako je interference více signálů nebo omezený dosah, navíc může dojít k hardwarové chybě vysílače i přijímače. Mnohé problémy lze naštěstí poměrně jednoduše vyřešit. Pojďme se podívat na ty nejčastější.

1) Podívejte se na svém notebooku po vypínači Wi-Fi signálu

Nedaří se vám připojit se k veřejné Wi-Fi síti v kavárně nebo na nádraží? Problém může tak triviální jako vypnutý Wi-Fi adaptér ve vašem notebooku či jiném mobilním zařízení. Pakliže se notebook odmítá automaticky připojit k již uložené síti, podívejte se, zda vůbec zobrazuje seznam dostupných okolních sítí.

wi-fi-seznam-siti

Pakliže je seznam prázdný, pravděpodobně je adaptér zcela vypnutý. Mnohé notebooky disponují vyhrazeným hardwarovým tlačítkem či alespoň klávesovou zkratkou pro zapnutí/vypnutí bezdrátového signálu. Zkontrolujte, zda jste Wi-Fi adaptér na svém notebook třeba i nechtěně nevypnuli.

2) Restartujte notebook i Wi-Fi směrovač

Pakliže máte adaptér zapnutý a snažíte se neúspěšně připojit ke své domácí síti či síti v kanceláři, jedním z nejrychlejších řešení je obyčejný restart. Váš směrovač, Wi-Fi adaptér v notebooku či operační systém může trpět softwarovou či hardwarovou chybou, již lze často restartem rychle vyřešit. Pokud se ke směrovači nemohou připojit ani jiná zařízení, odpojte směrovač od napájení a opět jej připojte nejdříve za 20 vteřin. Tato poměrně úspěšná metoda může obnovit předchozí funkční stav bezdrátové sítě.

soutez_casestudy

 

V příštím díle se podíváme na problematiku interference signálů a vysílání směrovačů v různých kanálech.

Byl pro vás článek přínosný?