Hlavní navigace

TIP: Vytvořte si bootovací flash disk poslední záchrany - 2.díl

9. 7. 2011

Sdílet

 Autor: © The Blowfish Inc - Fotolia.com
V předchozím díle jsme si ukázali, jak vytvořit bootavací flash disk s linuxovým OS PartedMagic. Dnes si ukážeme, které nástroje po nabootování do PartedMagic použít.

Zachraňujete kamarádův zhavarovaný systém? Jak praví lidové moudro, štěstí přeje připraveným. Vytvořte si bootovací flash disk s užitečnými diagnostickými a opravnými nástroji.

 

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-1-dil-20566

2. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flashdisk-posledni-zachrany-2-dil-20570

3. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-3-dil-20595

4. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-4-dil-20599

5. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-5-dil-20609

6. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-6-dil-20617

 

2) Nastavení bootování

V prvním kroku se budete muset postarat o povolení bootování z externího paměťového zařízení. Postup pro vyvolání bootvacíého menu se liší systém od systému, nicméně při každém spuštění by měl počítač vypsat hlášení informující o klávesových zkratkách, jejichž prostřednictvím se do patřičného nastavení dostanete. Pakliže vám počítač nabídne jak možnost zobrazení menu s nastavením bootvání tak přístup do BIOSu, zvolte první možnost. V prostředí BIOSu dosáhnete stejného efektu, avšak je zde potřeba změnit priority pro jednotlivá zařízení a toto nastavení uložit (později byste se měli vrátit k původnímu nastavení).

Pokud vám počítač při startu žádnou informaci o klávesových zkratkách nevypisuje, budete muset před načtením Windows zaexperimentovat zkoušením různých funkčních kláves (často se jedná o klávesy F10, F12, nebo DEL). Jinou možností je zadat do internetového vyhledávače heslo "boot menu" a "název modelu vašeho počítače".

Jakmile z flash disku úspěšně nabootujete, vyberte z menu možnost Default Setting (Runs from RAM) (výchozí nastavení - běh z paměti RAM). Následně se zobrazí komfortně vyhlížející grafické uživatelské rozhraní.

V tomto bodě je důležité si uvědomit, že data Linuxu jsou ve skutečnosti po celou dobu běhu uložena v paměti RAM (ne na harddisku) a tudíž libovolný soubor, jenž uložíte do kořenového adresáře, bude po restartu systému ztracen. Pokud tedy opravdu chcete nějaká data zachovat, uložte je přímo na flash disk.

Nyní se podíváme, jak ovládat některé užitečné nástroje.

 

A) Záchrana dat

Pokud počítač nemůže ani korektně nabootovat do původně používaného OS, zřejmě bude hlavní prioritou postiženého uživatele zachránit cenná data. Klikněte na ikonu ve tvaru externího harddisku umístěnou v levém dolním rohu (druhá zleva). Otevře se nové okno se seznamem připojených zařízení. U záznamu příslušného disku či oddílu klikněrte na tlačítkou Mount, čímž daný svazek připojíte k adresářové struktuře systému a získáte přístup k datům. Potřebné soubory nyní můžete zkopírovat na externí harddisk, případně přímo na bootovací flash disk, pakliže disponuje dostatečnou kapacitou.

mount

Samotný bootovací flash disk nicméně budete muset připojit stejným způsobem, kterým jste připojili disky či svazky. Pro samotnou práci s daty doporučujeme využít souborový manažer Midnight Commander (klikněte na ikonu PartedMagic v levém dolním rohu -> Accessories -> Midnight Commander), zkušenější uživatelé mohou využít přímo Terminál lxterminal. Pokud nejste zběhlí v adresářové struktuře Linuxu, vězte, že v distribuci PartedMagic obsah jednotlivých připojených diskových oddílů naleznete v adresářích /media/sda1 (sda2, sda3, atd.) a připojené externí zařízení potom běžně v adresáři /media/sdc1 (sdc2, sdc3, atd.) nebo /media/sdd1 (sdd2, sdd3, atd.). Základní operace jako kopírování, přesun či smazání jsou dostupné pod jednotlivými tlačítky umístěnými v dolní liště manažeru Midnight Commander (případně pod funkčními klávesami F1 - F10).

midnight commander

V přístích dílech si představíme další užitečné nástroje, které vám pomohou editovat diskové oddíly, zkontrolovat stav harddisku, či vyhledat škodlivý software.

CS24

 

Úvodní foto: © The Blowfish Inc - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?