Hlavní navigace

TIP: Základní pravidla fotografické kompozice - 2.díl

24. 6. 2011

Sdílet

I když se ve fotografování kreativnosti meze rozhodně nekladou, je dobré znát a dodržovat alespoň základní kompoziční pravidla.

1.díl článku: http://pcworld.cz/ostatni/tip-zakladni-pravidla-fotograficke-kompozice-1-dil-20467

Porušte monotónnost

Určitě jste již také fotili pláž plnou kamínků, vysypané korálky nebo jiný opakující se motiv. Tyhle fotky napodobující texturu jsou jistě zajímavé, ale samy o sobě poněkud monotónní. Fotografové do podobných motivů často zakomponují prvek, který poruší tuto celistvost a přitáhne pozornost. Tento prvek může mít stejný tvar a jinou barvu nebo se může jednat o něco zcela jiného. Představte si například rozvířenou hladinu a v ní jeden kámen nebo člověka pracujícího v poli. Pokud se vám podaří vhodně zkombinovat více pravidel, která již znáte, téměř jistě se vám vydaří krásné a zajímavé fotografie.

Pohyb

Jestliže fotografujete pohybující se objekt, člověka nebo zvíře, je správné umístění velmi důležité. Snažte se pohyb fotografovat vždy tak, aby před pohybujícím se prvkem byl vždy dostatek místa a neutíkal z fotky. Podle pravidla třetin již víte, kam takový objekt patří.

Správně se říká, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Platí to samozřejmě i ve fotografii. Než se ovšem rozhodnete některé pravidlo porušit, měli byste dané pravidlo znát a být schopni výsledek nějakým způsobem zdůvodnit. Jedině potom dosáhnete silné fotky, která nebude nezasvěcenému divákovi připadat jako náhodný „výcvak“.

soutez_casestudy

 

Úvodní foto: © justin maresch - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?