Hlavní navigace

Tip: Zbavte se formátování při kopírování textu z webu

29. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © pizuttipics - Fotolia.com
Pakliže při psaní dokumentů používáte části textu z webu, jistě jste se již setkali s problémem podivného formátování vloženého textu, kterého se jen těžko zbavuje. Podívejme se, jak problém elegantně obejít.

Klávesové zkratky Ctrl+C (případně Ctrl+X) a Ctrl+V zná zajisté každý, při kopírování textu z webových stránek si však s sebou vkládaný text často přibalí i formátování, jež vám může pěkně „zacvičit“ s rozepsaným dokumentem. Přestože se může zdát, že kopírujete pouhý text, ve skutečnosti se společně s textem kopíruje také HTML kód, jež popisuje (nejen) formátování textu. Jakmile takový obsah vložíte do textového procesoru, blogovacího nástroje, publikačního softwaru, či jiného podobně zaměřeného programu, je oheň na střeše.

Jak se problému vyhnout? Základem je zbavit se veškerých metadat a kopírovat čistý text, jež nese užitečnou informaci. K tomuto účelu lze v mnohých programech pracujících s textem použít speciální příkaz pro vložení textu.

Většina textových procesorů, e-mailových klientů či blogovacích nástrojů nabízí možnost vložení neformátovaného textu. Každý program své funkce skrývá pod rozdílnými menu s odlišnými názvy, nicméně většinou se setkáte s volbou Vložit jako text (Paste as Text), jež bývá umístěna v menu Upravit (Edit). Šanci můžete dát taktéž klávesové zkratce Ctrl+Shift+V, jež běžně zastává stejnou funkci.

Jinak se věci mají v případě kancelářského programu Word 2007 nebo 2010. Zde se poněkud nelogicky funkce vložení čistého textu skrývá v kartě Domů. V levé části pásu karet naleznete tlačítko Vložit. Kliknete-li na jeho dolní polovinu, rozbalí se menu s rozšířenými volbami, v němž můžete vybrat tlačítko s písmenem A (Zachovat pouze text).

word-paste

Pakliže váš textový editor funkcí vložení čistého textu nedisponuje, budete muset podle přísloví s Mohamedem a horou zajistit výběr plain textu již na straně webového prohlížeče. Nejjednodušším řešením je doinstalovat do svého prohlížeče plug-in, který se postará o vše potřebné.

V případě prohlížeče Chrome sáhněte po doplňku Copy Plain Text. Jakmile označíte libovolný text, klikněte na něj pravým tlačítkem myši a z menu zvolte Copy ‘...’ Unformated.

chrome-paste

Podobný doplněk Copy As Plain Text můžete stáhnout také pro prohlížeč Firefox. stejně jako v příapdě prohlížeče Chrome klikněte na vybraný text pravým tlačítkem myši a zvolte Copy A Plain Text.

firefox-paste

Nejjednodušší práci budete mít s prohlížečem Opera. Stačí pouze položit nohy na stůl a vesele ihned kopírovat přes standardní Ctrl+C. Opera totiž ve výchozím nastavení kopíruje pouze čistý text.

CS24

Také pro Internet Explorer podobný doplněk existuje. Je vydáván pod názvem Extended Copy Menu a stáhnout jej můžete zde (na stránce zvolte ExtendedCopyMenu.msi) a následně nainstalovat. Po restartu prohlížeče postupujte stejně jako v přechozích případech, tedy pravé tlačítko -> Copy As Plain Text.

IE-paste

Byl pro vás článek přínosný?