Hlavní navigace

TIP: Zpříjemněte si práci v Microsoft Excel - 2.díl

17. 6. 2011

Sdílet

Dnešní díl věnujeme některým nastavením užitečným v případech, kdy sdílíte-li práci na jednom dokumentu s více kolegy.

MS Excel je užitečný a výkonný nástroj, který však dovede uživatele občas pěkně potrápit nečekaným chováním. Podívejte se, jak si práci v Excelu zpříjemnit.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-zprijemnete-si-praci-v-microsoft-excel-1-dil-20438

2) Práce více uživatelů nad jedním sešitem

Pokud na jednom sešitu spolupracujete s kolegou, vyvstávají určité problémy v synchronizaci a kolizích jednotlivých úprav. Pakliže se na spolupráci podílí dokonce více uživatelů, přičemž je soubor sdílen přes síť, může se stát z koordinace práce opravdová noční můra.

Naštěstí všechny potřebné nástroje nutné ke sdílení práce naleznete na jednom místě, v záložce Revize. Podívejme se na tři základní nastavení, jež vám velmi zjednoduší týmovou

Sledování změn je první z důležitých funkcí, díky níž získáte přehled o tom, kdo a kdy vykonal jakou práci. V záložce Revize rozbalte menu Sledování změn a zvolte Zvýraznit změny. Otevře se okno, v němž můžete sledování blíže parametrizovat výběrem jednotlivých pracovníků, jejichž práce bude sledována nebo nastavením doby a oblastí pro monitorování změn. Provedené modifikace pak můžete přijmout, či odmítnout.

excel-sledovani zmen

Dalším nástrojem je ochrana vybraných částí sešitu. Nastavení zamknout a sdílet sešit a Povolit uživatelům úpravy oblastí vám dají kontrolu rozdělování práv na úpravu oblastí vybraným spolupracovníkům. Lze zamknout celý sešit, listy, či výběr buněk a oblast chránit heslem.

Funkce Sdílet sešit, již naleznete opět v záložce Revize, slouží ke zprostředkování simultánní práce na jednom sešitě. Nemusíte mít obavy z případných konfliktů, neboť pokud by mělo dojít při ukládání souboru k nekonzistenci dat, zobrazí se dialogové okno, jež vás na možný problém včas upozorní.

 

V následujícím díle se zaměřeíme na tvorbu jednoduché databáze.

soutez_casestudy

 

Úvodní foto: © Sean Gladwell - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?