Hlavní navigace

Tipy a triky pro zrychlení Windows 10 i celého PC! - 7.díl

24. 12. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Máte pomalý počítač s Windows 10 a chtěli byste jej zrychlit? Pak se nechte inspirovat následujícími devíti tipy a uvidíte, že to půjde.

Předcházející díl

 

Váš počítač je pomalý. Ale příšerně pomalý. Zrychlit jej samozřejmě můžete přidáním operační paměti RAM, popřípadě zakoupením rychlého disku SSD – to však stojí peníze. Pojďme na to jinak – vyzkoušejme nejprve, zda by se nedal vyšší výkon vymáčknout ze samotného operačního systému Windows, a to aniž by nás to stálo byť jen jedinou korunu. A zkusme třeba těchto devět tipů, které vám přinášíme na následujících řádcích. Jedná se o tipy, které dokážou zrychlit váš počítač s Windows 10, a to zcela zdarma.

7. Vyčistěte interní pevný disk počítače

Pokud je váš interní (vnitřní) pevný disk prakticky zaplněný – a je jedno, zda se jedná o disk SSD nebo o klasický pevný disk – může být právě on příčinou zpomalení vašeho počítače. Pokud je na vašem interním pevném disku dost místa, bez obav můžete tento tip přeskočit.

Čištění disku můžeme zahájit nástrojem Vyčištění disku, který je součástí operačního systému Windows. Do políčka pro vyhledávání zadejte výraz disk a z výsledků vyhledávání vyberte položku Vyčištění disku.

Nástroj Vyčištění disku, který lze použít pro uvolnění místa na disku, je standardní součástí operačního systému. Zrychlit počítač si můžete i tímto způsobem.

Po spuštění nástroje počkejte, dokud dostatečně neprozkoumá váš disk. Následně klepněte na tlačítko Vyčistit systémové soubory. Pro tuto operaci budete potřebovat heslo správce počítače. Následně počkejte na provedení dalšího zkoumání.

Následně prozkoumejte jednotlivé položky. Pokud naleznete položku předchozí instalace systému Windows, pakmáte štěstí. Umístěním zatržítka u této volby a po následném stisku tlačítka OK uvolníte na disku docela dost místa. Stejně můžete samozřejmě postupovat i u dalších položek. A ještě něco byste měli zvážit: Skutečně potřebujete na počítači všechny aplikace, které jsou na něm nainstalovány? Pokud ne, pak ty, které nepoužíváte, bez milosti odinstalujte.

 

CS24

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?