Hlavní navigace

To nejdůležitější o kapalinovém a klasickém chlazení - 2. díl

10. 4. 2013

Sdílet

 Autor: (c) bugtiger - Fotolia.com
Dnes se budeme věnovat nejběžnějšímu způsobu chlazení, a to chlazení vzduchem. Seznámíme se sklady i zápory tohoto řešení odvodu tepla od počítačových komponent a z počítače vůbec. Zároveň se pokusíme vymezit vůči druhému způsobu chlazení – kapalinovému.

Spuštěný počítač produkuje značné množství tepla, které nijak velmi citlivým elektronickým součástkám počítače neprospívá. Otázka odvodu tepla je tedy velice aktuální u každého počítače. Odvod tepla se dá řešit pomocí vzdušného nebo kapalinového chlazení. Které je lepší? Odpověď hledejte v tomto seriálu.

1. díl – Princip metod používaných pro chlazení počítačových sestav

  

Chlazení vzduchem

Klasický chladič pro procesory Intel nainstalovaný do počítače: není ani velký, ani nijak zvlášť výkonný

Jedním z největších kladů při používání větráčků pro chlazení vaší počítačové sestavy je v naprosté většině případů skutečnost, že pokud chcete vytvořit odpovídající chladicí systém, nemusíte prakticky dělat vůbec nic. Vlastníte-li dostatečně kvalitní počítačovou skříň a počítačovou sestavu, je velmi pravděpodobné, že do ní její výrobce dal vše potřebné – konkrétně nasávací větráček v přední části počítačové skříně, který žene okolní vzduch do počítačové skříně nad pevné disky a větráček v zadní části počítačové skříně, který naopak horký vzduch odvádí z počítačové skříně do okolí.

Grafické karty a procesory se ve valné většině případů dodávají s výkonnými běžnými skladovými větráčky. Určitě znáte zvuk připomínající letadlo, když odlétá z letiště – přesně tak se projevují větráčky, když začnou pracovat.

Nicméně v každém případě jsou to právě větráčky na procesorech a grafických kartách, které společně s větráčky přímo v počítačové skříni vytváří trojici, která zajišťuje v klasické počítačové sestavě chlazení vzduchem.

Ještě zbývá zřejmě ta největší otázka: Proč chladit právě vzduchem? V první řadě se jedná o levné chladicí médium. Dokonce když se rozhodnete pro svůj procesor či GPU pořídit aftermarket větráček, zaplatíte daleko méně než za instalaci kapalinového chlazení. To samé platí i pro větráčky do počítačové skříně. Vždycky samozřejmě můžete koupit větší, lepší a účinnější větráčky, zejména pokud toužíte po tiché počítačové sestavě, nebo třeba větráčky, které svítí. V každém případě vás bude pořízení chlazení vzduchem nějakou tu korunu stát, ale pořád zaplatíte daleko méně, pokud takový chladicí systém upgradujete nebo pokud vytvoříte nový, než kdybyste vsadili na nějaké typizované kapalinové chlazení.

Při zvažování variant pro chlazení počítačové sestavy tedy určitě nezapomeňte uvažovat s rozumem. Je rozhodně daleko snazší přišroubovat čtyřmi šroubky větráček k počítačové skříni, než instalovat vlastní kapalinové chlazení.

Aftermarket chladiče, jako je například Noctua NH-D14 se dokáží vypořádat i s přetaktovanými procesory, i když jsou poněkud hlasité.

soutez_casestudy

Klasické chlazení vzduchem má ale samozřejmě i svoje nevýhody. V první řadě je pravdou, že větráčky nejsou zdaleka tak účinné jako vodní chlazení, což může být problém u značně přetaktovaných procesorů nebo v počítačových sestavách orientovaných na výkon, kde se nachází vícero grafických karet. Pravdou je i to, že chladiče na výkonných procesorech jsou skutečně dost velké. Nezanedbatelné není ani to, že větráčky jsou prostě hlučné.

Příští díl budeme věnovat kapalinovému chlazení, konkrétně všemi nepopiratelnými výhodami, které tento systém přináší a proč byste tedy měli o tomto způsobu chlazení alespoň zauvažovat.

Byl pro vás článek přínosný?