Hlavní navigace

HP představilo servery s procesory z mobilů – prý budou levné a úsporné

10. 4. 2013

Sdílet

 Autor: HP
Extrémně úspornou řadu serverů Moonshot, která podle výrobce využívá oproti současným variantám až o 89 % méně energie, představilo HP.

Navíc prý systémy zabírají až o čtyři pětiny menší prostor, což výrazně usnadňuje jejich nasazení ve firemních serverovnách.

Servery Moonshot jsou vhodné pro širokou škálu aplikací – ať už jde o sociální sítě, cloudová řešení, mobilitu nebo práci s big daty. Využívají procesory, které lze obvykle najít v chytrých telefonech nebo tabletech a díky tomu dosahují nižší spotřeby energie a lepšího využití prostoru.

Moonshot tvoří šasi Moonshot 1500 a servery ProLiant Moonshot optimalizované pro konkrétní aplikace. Díky podpoře až 1 800 serverů v jediném racku zabírají servery HP Moonshot pouhou jednu osminu prostoru vyžadovaného klasickými x86 servery. Každá skříň sdílí tradiční komponenty včetně síťových prvků, napájení nebo chlazení.

První model serveru HP ProLiant Moonshot je dostupný s procesorem Intel Atom S1200 a je optimalizovaný  pro webhosting. V tomto případě serverová skříň Moonshot 1500 o velikosti 4,3U zahrnuje 45 serverů, jeden síťový přepínač a další podpůrné komponenty. Bude bude dostupný v Evropě na začátku příštího měsíce za cenu od 50 605 eur serverovou skříň osazenou servery Moonshot a integrovaným přepínačem.

HP představilo také další plány vývoje serverů Moonshot osazených procesory od partnerů HP, jako je AMD, AppliedMicro, Calxeda, Intel či Texas Instruments.

soutez_casestudy

Tyto servery se na trhu objeví v druhé polovině tohoto roku roku 2013 a kromě klasických aplikací budou podporovat i analytická řešení. Jako další varianty připravuje HP modely pro zpracování big dat, aplikací s vysokými požadavky na výpočetní výkon, pro finanční služby, aplikace rozpoznávání tváří, analýzy videa a podobně.

Dnešní datová centra se podle HP svou velikostí blíží k limitní hranici. „Při počtu téměř 10 miliard zařízení připojených k internetu, a s ohledem na jeho předpokládaný exponenciální růst, jsme dosáhli bodu, kdy tradiční technologie nejsou z důvodu náročnosti na prostor, energii a pořizovací náklady již déle udržitelné,“ řekla Meg Whitmanová, generální ředitelka společnosti HP.

Byl pro vás článek přínosný?