Hlavní navigace

To nejdůležitější o kapalinovém a klasickém chlazení - 3. díl

11. 4. 2013

Sdílet

 Autor: (c) malexeum - Fotolia.com
Dnešní díl našeho seriálu o způsobech chlazení počítačových komponent a sestav budeme věnovat kapalinovému chlazení, konkrétně všem naprosto zřejmým výhodám, které tento systém přináší. Proč byste tedy měli o tomto způsobu chlazení vůbec uvažovat?

Spuštěný počítač produkuje značné množství tepla, které nijak velmi citlivým elektronickým součástkám počítače neprospívá. Otázka odvodu tepla je tedy velice aktuální u každého počítače. Odvod tepla se dá řešit pomocí vzdušného nebo kapalinového chlazení. Které je lepší? Odpověď hledejte v tomto seriálu.

1. díl – Princip metod používaných pro chlazení počítačových sestav

2. díl – Chlazení vzduchem

 

Výhody vodního chlazení

Přechod z chlazení vzduchem na chlazení kapalinou představuje pro každého, kdo se zabývá sestavováním počítačů, v jeho praxi významný milník. Je to, jako když se z učedníka v oblasti sestavování počítačů stane mistr.

Vodou chlazený počítač je svým způsobem umělecké dílo.

Začneme něčím příjemnějším. Jednou z hlavních výhod výkonného systému pro kapalinové chlazení se to, že vám umožní zchladit každou počítačovou komponentu daleko více, než kdybyste použili klasické větráčky. Instalaci kapalinového chlazení tedy určitě nedoporučujeme nikomu, kdo má v počítačové sestavě běžný procesor, ale spíše tomu, kdo se naprosto vážně zabývá přetaktováním (ať již jen o několik procent nebo i o více).

Kapalinové chlazení oceníte, i když právě nevlastníte tak výkonnou počítačovou sestavu, aby bylo použití kapalinového chlazení v ní nezbytné. I to nejlevnější vodní chlazení, které si sami sestavíte (o tom později), vám počítač ztiší. Vodní chlazení je totiž daleko tišší než počítačová sestava se spoustou větráčků.

CS24

Důležitá je i otázka prostoru. Kombinace obrovského chladiče a větráčku sice bude zřejmě na chlazení procesoru dostatečná, nicméně chladiče procesoru mohou zabrat ve vaší počítačové skříni neskutečně místa. Naproti tomu kapalinové chlazení vyžaduje daleko méně místa a navíc vypadá velmi elegantně. Nevěřili byste, jak efektně vypadá počítačová sestava plná barevných trubiček vyplněných kapalinou!

Vodní chlazení však nemá jen samé výhody. Proto budeme spravedliví a přiznáme se i k nevýhodám tohoto řešení. Pokud vás neodradíme, prozradíme vám i to, co všechno budete pro takové kapalinové chlazení potřebovat.

Byl pro vás článek přínosný?