Hlavní navigace

To nejdůležitější o kapalinovém a klasickém chlazení - 4. díl

12. 4. 2013

Sdílet

 Autor: (c) bestshortstop - Fotolia.com
V minulém díle jsme se vás pokoušeli nalákat na kapalinové chlazení. To ale samozřejmě nemá jen samé výhody. Proto budeme spravedliví a přiznáme se i k nevýhodám. Pokud vás neodradíme, prozradíme vám i to, co všechno budete pro takové kapalinové chlazení potřebovat.

Spuštěný počítač produkuje značné množství tepla, které nijak velmi citlivým elektronickým součástkám počítače neprospívá. Otázka odvodu tepla je tedy velice aktuální u každého počítače. Odvod tepla se dá řešit pomocí vzdušného nebo kapalinového chlazení. Které je lepší? Odpověď hledejte v tomto seriálu.

1. díl – Princip metod používaných pro chlazení počítačových sestav

2. díl – Chlazení vzduchem

3. díl – Výhody vodního chlazení

 

 Součásti vodního chlazení

Instalace vodního chlazení je poměrně pracná. Po obstarání všech potřebných součástí je třeba ji i důkladně naplánovat.

Jednou z největších nevýhod vodního chlazení je jeho relativně vysoká cena, a to zejména tehdy, pokud si chcete udělat vlastní systém. Zatímco většina klasických větráčků procesoru vyšší třídy se cenově pohybuje někde mezi 1 000 – 2 000 Kč, sestava pro kapalinové chlazení může stát daleko více. Tak například sada pro vodní chlazení EK-KIT H30 360 HFX stojí okolo 7 000 Kč.

U sestav pro kapalinové chlazení je velmi důležitá i kvalita. Určitě nekupujte ty nejlevnější komponenty jen kvůli tomu, abyste ušetřili pár korun. Také zvažte, zda by nebylo vhodné nechat chladit své drahé počítačové komponenty nějakou barevnou chladicí kapalinou.

CS24

Další nevýhodou kapalinového chlazení je i to, že jeho instalace bude od vás vyžadovat nemalé úsilí. Pokud nebudete kupovat již předem připravenou sestavu, budete si muset naplánovat a následně vytvořit seznam potřebných součástek. Bude potřeba vybrat si vodní blok takový, aby odpovídal typu patice, v níž máte procesor, dále upevňovací materiál pro přichycení bloku a trubiček (zde je nutno zohlednit jak velikost bloku, tak velikost trubiček). Dále budete potřebovat potrubí, čerpadlo, zásobník, radiátor, větráček (nebo větráčky) pro radiátor a chladicí kapalinu. Vše, co jsme zde dosud uvedli, představuje vše potřebné pro naprostou většinu kapalinových chlazení, která si sestavujete sami. Pokud budete chtít takovou typickou sestavu pro kapalinové chlazení rozšířit o další prvky pro chlazení grafické karty, základní desky, operační paměti RAM či pevných disků, pak budete muset plánovat daleko pečlivěji a samozřejmě budete muset zakoupit ještě další komponenty.

Pokud jste se výše uvedených nevýhod nepolekali a zakoupili jste si vše potřebné pro vodní chlazení, pak se těšte na příští díl našeho seriálu. Dozvíte se v něm totiž to, jak vodní chlazení do počítače nainstalovat.

Byl pro vás článek přínosný?