Hlavní navigace

TOP IT osobnost: Filip Maleňák

19. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Archiv Filipa Maleňáka
Představujeme lídry tuzemského IT. V roce 2021 jsme mezi něj zařadili i ředitele aplikace Záchranka Filipa Maleňáka.

Každý rozumný občan Česka by měl mít ve smartphonu nainstalovanou a k použití připravenou aplikaci Záchranka. Stojí za ní především Filip Maleňák, který vede organizaci starající se o správu a rozvoj systému aplikace Záchranka v ČR a zahraničí. Vede poměrně malý tým, jenž tuto aplikaci, navazující služby a technologie vyvíjí a spravuje.

TOP IT OSOBNOSTI

Magazín Computerworld dlouhodobě přináší seznam úspěšných mužů a žen v českém IT ve speciálním pravidelném zimním projektu TOP IT osobnosti. Letos představujeme jednotlivé osobnosti i na webu. Nominovat osobnosti můžete i vy prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

„Připravuji technické podklady a vedu vývoj po manažerské stránce. Komunikuji se záchrannými službami. Současně se starám o chod společnosti, komunikaci s partnery v ČR a zahraničí a zdroje financování,“ upřesňuje Filip Maleňák. Letos kupříkladu získal pro záslužnou aplikaci grant globální Nadace Vodafone na rozšíření systému Záchranka do zahraničí. Bude-li mít jakákoli ze zemí, ve kterých působí Vodafone, zájem o aplikaci, Nadace Vodafone zafinancuje její vývoj a provoz v dané zemi po dobu minimálně tří let.

„Uspěli jsme v konkurenci mnoha projektů i díky tomu, že dnes již systém provozujeme ve spolupráci s Nadací Vodafone ve dvou zemích EU.“

A tak je před jeho týmem velký úkol expanze do zahraničí. Technologie Záchranky aktuálně fungují ve čtyřech zemích ve spolupráci záchranných služeb, Nadace Vodafone a Generali. „Těším se na to, i když vím, že to bude hodně náročné. Současně si začínáme uvědomovat, že bude třeba rozšířit náš tým.“

Postavit takovou aplikaci není nic jednoduchého, Filip Maleňák musel propojit čtrnáct samostatných krajských organizací záchranné služby v ČR společně s horskou službou a vodní záchrannou službou pod jeden komplexní systém pro přivolání pomoci včetně jeho přeshraničního přesahu. Bohužel se mu zatím nepodařilo najít společnou řeč se státní správou a zajistit legislativní ukotvení a potřebnou stabilitu v rámci systému přednemocniční neodkladné péče v ČR.

Nominace - osobnosti IT

Stres nejen z jednání s úřady kompenzuje sportem a pobytem v horách. Jako bývalý závodní plavec se před deseti lety začal věnovat triatlonu a v sezóně absolvuje mnoho závodů na různých distancích, ať již v silničním nebo terénním triatlonu či v běhu. V zimě pak vyráží na běžky a skialpy. 

CS24

„V extrémním sportovním vypětí zapomínám na běžné problémy. Je to pro mě ohromně očišťující,“ vyznává se Filip Maleňák, který nepoužívá služby kouče. 

Nedokáže se totiž otevřít a sdílet své vize i problémy s neznámým člověkem. Daleko raději si o pracovních i soukromých věcech promluví s nejbližšími kolegy či někým, kdo zná jeho práci od počátku a věří mu. „Nedomnívám se, že je možné každého člověka univerzálně koučovat, ale práci koučů tím nikterak neshazuji.“

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?