Hlavní navigace

TOP IT osobnost: Pavel Lasák

13. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Archív Pavla Lasáka
Představujeme lídry tuzemského IT. V roce 2021 jsme mezi něj zařadili i lektora Excelu Pavla Lasáka.

Kdo si neví rady s nějakou funkcí tabulkového procesoru Excel a obrátil se pro radu na internet, zpravidla dřív či později skončil na stránkách Pavla Lasáka. Roky už na nich totiž provozuje bezplatnou excelovskou poradnu (za posledních deset let má přes deset milionů návštěv), k tomu samozřejmě pořádá nejrůznější excelovské vzdělávací kurzy pro firmy i jednotlivce a vydává tematické e-booky i tištěné knihy. Ta zatím poslední vyšla letos.

TOP IT OSOBNOSTI

Magazín Computerworld dlouhodobě přináší seznam úspěšných mužů a žen v českém IT ve speciálním pravidelném zimním projektu TOP IT osobnosti. Letos představujeme jednotlivé osobnosti i na webu. Nominovat osobnosti můžete i vy prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

„Ukazuji lidem, že se nemusejí bát Excelu, protože jim umožní z jejich tabulek rychlou a elegantní cestou získat potřebné informace, které se mnohdy následně samy aktualizují,“ lakonicky popisuje Pavel Lasák svou práci. Že ji dělá dobře, potvrzuje mimo jiné i Microsoft, který ho od roku 2017 soustavně oceňuje coby MVP – Most Valuable Professional. Při školení se snaží lidem předat nadšení pro Excel, kdy účastníci zjistí, že tento nástroj jim nejen urychlí práci, ale ve svém důsledku ji i zpříjemní, zrychlí a mnohdy jim odpoví na otázky, na které se báli zeptat, nebo na jejich zodpovězení zatím nebyl čas.

Přestože je tedy Pavel Lasák expertem na technologie Microsoftu, k organizaci času používá Google kalendář.

Po ránu má nejvíce energie, proto pracuje na nejdůležitějších věcech, jako je třeba tvorba koncepce nových školení, a odpoledne, kdy již má energie méně, vyřizuje e-maily nebo se vzdělává. Z profesního hlediska nedá dopustit na Excel, protože „jde o geniálně excelentní nástroj, který ve spojení s Power Query a Power Pivot s DAX umí neskutečné věci“. Pro zpracování a vizualizaci dat používá i nástroj Power BI. 

Nominace - osobnosti IT

Pandemii bere jako další životní výzvu. Pochvaluje si, že světu dala možnost práce na dálku, kdy člověk může školit z pohodlí domova a nemusí dlouhé hodiny trávit cestováním, spaním po hotelech. Naopak zase vzala možnost cestovat a fyzicky navštěvovat zajímavé firmy, potažmo místa, školit lidi naživo, kdy je iterace účastníků podstatně zajímavější než u online školení.

soutez_casestudy

Nejdůležitějším faktorem pro úspěch v profesní kariéře je podle něj schopnost učit se, nebát se zkoušet nové věci.

„Protože je potřeba se přizpůsobit na neustále se měnící podmínky ve spojení s vytrvalostí, uměním komunikovat,“ říká a jako příklad uvádí právě pandemii, kdy musel přetvořit svá školení do online podoby a vstoupit s nimi do virtuálního prostoru.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?