Hlavní navigace

Toshiba se potápí hlouběji, prodeji paměťové divize brání Western Digital

13. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Martyn Williams, IDG US
Japonskou společnost Toshiba, slavnou například svými notebooky, položil na kolena nevydařený projekt výstavby jaderné elektrárny. V rámci restrukturalizace se nyní pokouší o rozprodání části svého portfolia.

Na řadě je prodej divize zodpovědné za výrobu paměťových modulů; odprodej však provází mnohé problémy, neboť její součástí je také podíl (jde o joint-venture) vlastněný společností SanDisk, kterou, aby byla situace ještě komplikovanější, vlastní konkurenční firma Western Digital.

Western Digital, známá také pod zkratkou WD, nyní v prohlášení tvrdí, že Toshiba nemůže svou paměťovou divizi prodat právě bez souhlasu WD.

Hlavním zájemcem o paměti Toshiby je konsorcium vedené společností Bain. Do námluv však WD zasahuje a pokouší se o zablokování transakce všemi dostupnými právními prostředky.

Zřejmě nejsilnějším tvrzením firmy je, že Toshiba nemá právo na dokončení a využívání továrny Fab 6 pro výrobu 3D NAND modulů bez účasti WD.

Většinu svých argumentů WD zakládá na existující joint-venture mezi Toshibou a SanDiskem, potažmo WD. firma odmítla i náhradní plán Toshiby prodat zbytek svých pamětí za sníženou cenu bez účasti WD.

soutez_casestudy

V prohlášení Western Digital zdůrazňuje plán Toshiby, ve kterém hodlá paměťovou divizi odprodat i přes prohru v probíhající arbitráži.

Oba dřívější partneři jsou nyní na nože, což může mít v budoucnu nedozírné následky – a především zvýšení už tak pohodlného náskoku Samsungu v tomto odvětví.

Byl pro vás článek přínosný?