Hlavní navigace

Trh s počítači se loni vzpamatoval

16. 1. 2020

Sdílet

 Autor: HP
PCčka neumírají. Osmiletý pokles prodejnosti se loni zastavil.

Po letech propadu se trh s PC, zdá se, zmátořil. Společnosti Gartner a IDC se shodují, že prodeje počítačů v posledním kvartálu roku 2019 rostly, a to tak, že značně vylepšily celoroční statistiku.

Dle průzkumu Gartneru v posledních třech měsících uplynulého roku prodeje PC poskočily o 2,3 % na 70,6 milionů prodaných zařízení. Celoročně se jich pak prodalo 261 milionů. Dle IDC byl nárůst v posledním měřeném období dokonce vyšší, a to o 4,8 %, celoročně pak o 2,7 %. Znamená to, že loňský rok ukončil osmileté období, kdy prodejnost počítačů trvale klesala.

Prodeje dle analytiků loni ovlivnily dva protichůdné faktory. Tím pozitivním je končící podpora Windows 7, která přiměla zejména firmy k investicím do nového vybavení. Tím negativním pak období krize v produkci CPU procesorů. Nebýt jí, mohly prý být konečné prodeje ještě vyšší.

„Uplynulý rok byl pro trh s počítači divoký,“ hodnotí Ryan Reith z IDC. „I nadále má před sebou výzvy, uplynulý rok však jasně ukázal, že poptávka po počítačích pořád existuje, a to navzdory novým technologiím a vysokému zájmu o mobilní zařízení.“

soutez_casestudy

Report IDC ukazuje, že situace využili tři přední výrobci PC – Lenovo, HP a Dell –, kteří upevnili svou pozici na trhu, na němž jim patří v součtu 65 % podíl. Z této části připadá 24,8 % na Lenovo, 23,9 % na HP a 17,4 % na Dell.

Nejprodávanějšími počítači, alespoň v USA, byly v posledním kvartále loňského roku ty od HP; po této značce sáhl téměř každý třetí zákazník. Následují Dell a Lenovo. Gartner však odhaduje, že letos tržní podíl všech tří velkých výrobců mírně poklesne a na trhu se začnou prosazovat i menší hráči.

Byl pro vás článek přínosný?