Hlavní navigace

Tři doplňky pro vaši bezpečnost a soukromí - 2.díl

22. 6. 2014

Sdílet

 Autor: © Edelweiss - Fotolia.com
V dnešní době, kdy se o vaše osobní data zajímají sociální sítě či nejrůznější reklamní a jiné společnosti, je skutečně obtížné udržet si soukromí. Představíme vám několik nástrojů, které vám pomohou setřást ze sebe všechny online zvědavce.

Po datech o vaší osobě je na internetu pořádná sháňka a uchovat je v bezpečí je čím dál náročnější. To ale rozhodně neznamená, že byste se měli práva na své soukromí vzdát! V tomto článku vám ukážeme tři doplňky, které vám zajistí šifrované připojení k internetovým stránkám vždy, kdy to bude jen trochu možné, odstraní veškerá data uložená ve vyrovnávací paměti cache vašeho internetového prohlížeče a zablokuje společnosti, které se vás budou pokoušet sledovat při pohybu na internetu.

 

Předchozí díl

Abine Do Not Track Me (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari)

Rozšíření Do Not Track Me od firmy Abine, které bylo poprvé představeno v roce 2011, vás při pohybu na internetu chrání před sledováním prováděným jinými společnostmi pomocí cookies či dalšími metodami. Tyto společnosti zaměřené na sledování aktivit uživatelů používají reklamní sítě, dále sociální sítě, jako je kupříkladu Facebook, popřípadě další nástroje pro shromažďování dat. Firma Abine se chlubí tím, že rozšíření Do Not Track Me (DNTM) od svého uvedení zablokovalo přes bilion pokusů o sledování uživatelů. Je to logicky buď vysokou popularitou DNTM nebo vysokým počtem společností, které vás každý den sledují při vašich online aktivitách, popřípadě obojím.

 

Rozšíření Do Not Track Me  vás ochrání před zvědavýma očima společností orientovaných na sledování vašich online aktivit

Manipulace s rozšířením DNTM je velmi jednoduchá. Nainstalujte je do internetového prohlížeče a pak je pouze ponechte, aby vám zobrazovalo počet souborů cookies zablokovaných na každém webu.

Pokud si u firmy Abine vytvoříte uživatelský účet a budete ochotni této firmě platit měsíčně 5 USD, budete moci toto rozšíření použít i pro ochranu své e-mailové adresy, telefonního čísla popřípadě čísla vaší platební karty při vyplňování formulářů na webu.

soutez_casestudy

Stinnou stránkou tohoto rozšíření od firmy Abine je nasnadě – zcela se dáváte sebe a svoji důvěru do rukou soukromé firmy. Pro ty z vás, kteří klasickým firmám komerčního charakteru nedůvěřujete, je k dispozici alternativa v podobě podobného rozšíření s názvem Privacy Badger, které vyvinula již výše zmiňovaná organizace Electronic Frontier Foundation (EFF). Toto rozšíření od firmy EFF je zatím v testovacím režimu a určitě není ve stavu, které by dovolilo jeho masovější rozšíření. Rozhodně jej můžete vyzkoušet, pokud se smíříte s občasnými chybami a s problémy týkající se funkčnosti.

Výše popisovaná tři rozšíření jsou však onou příslovečnou špičkou ledovce, alespoň co se týče zajištění soukromí uživatele při jeho pohybu online. Přesto je lze považovat za vskutku dobrý základ, který notorickým špionům dokáže poměrně spolehlivě zavřít jejich oči.

Byl pro vás článek přínosný?