Hlavní navigace

Tři tipy pro opravu nefunkční nabídky Start ve Windows 10 – 2.díl

30. 6. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Před nějakou dobou jste provedli upgrade starší verze Windows na Windows 10 a s tímto novým operačním systémem jste naprosto spokojeni. Až nyní najednou přestala fungovat nabídka Start. Co teď s tím?

Předcházející díl najdete zde

Návrat nabídky Start do Windows 10 byl s největší pravděpodobností jednou z neočekávanějších a nejoblíbenějších funkcí. Bohužel ne na všech počítačích tato nabídka Start funguje. Ať klepnete na tlačítko Start nebo stisknete klávesu Windows, žádná nabídka Start se stále nezobrazuje. Nabízíme vám tři možná řešení, ovšem v žádném případě vám nezaručíme, že některý z nich bude fungovat, nicméně naděje umírá poslední.

Odeberte a přeinstalujte aplikace pro nové uživatelské rozhraní (Metro)

Ne, nebojte se. Situace není až tak hrozivá, jak to může na první pohled vypadat. Ze všeho nejdříve je třeba uvést, že se toto řešení týká pouze aplikací pro nové uživatelské rozhraní (Metro) pro Windows 10, které se získávají prostřednictvím internetového obchodu Windows Store. Aplikací pro klasické rozhraní Windows (tj. starších aplikací) se toto řešení v žádném případě nedotkne.

Za druhé platí, že celá operace běží zcela automaticky.

Otevřete program PowerShell v režimu správce stejně, jako v předcházejícím tipu. Poté na příkazový řádek PowerShellu napište (nebo ještě lépe nakopírujte) následující příkaz:

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\Ap­pXManifest.xml”}

Po dokončení činnosti tohoto příkazu počítač restartujte.

Přeinstalování Windows

Tuto radu sice přímo nenávidíme, ale bohužel vám musíme sdělit, že možná dojde i na přeinstalování Windows 10, konkrétně na čistou instalaci Windows 10.

Ze všeho nejdříve se ujistěte, že máte aktuální zálohu operačního systému Windows. Pokud ne, pak si zkopírujte složky s knihovnami na externí pevný disk. Sice tuto zálohu s největší pravděpodobností vůbec nevyužijete, ale jak se říká, jistota je jistota.

Klávesovou zkratkou klávesa Windows-L se odhlaste z Windows. Klepněte na uvítací obrazovku, aby se zobrazila přihlašovací obrazovka. Klepněte v pravém spodním rohu obrazovky na ikonku vypínacího tlačítka, stiskněte a držte klávesu Shift a klepněte na položku Restartovat.

CS24

Po restartu počítače se dostanete do prostředí pro obnovu systému. Klepněte na položku Řešení problémů > Obnovit tento počítač > Zachovat moje soubory a poté se řiďte pokyny na obrazovce.

Po dokončení obnovy operačního systému budete muset přeinstalovat všechny aplikace, které nejsou standardními součástmi operačního systému Windows.

Byl pro vás článek přínosný?