Hlavní navigace

TSMC začne příští rok vyrábět superminiaturní 20nm čipy

13. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Edelweiss - Fotolia.com
Díky tomu tchajwanský výrobce čipů předběhne i Intel, neboť ten bude v příštím roce nabízet čipy vyráběné "jen" 22 nm procesem.

Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) se již blíží závěrečné fázi příprav výroby 20nm čipů ve svojí továrně označované jako Fab 15. Novým výrobním procesem budou vyráběny procesory, grafické čipy a také aplikační procesory, potvrdil mluvčí TSMC Michael Kramer. Ty budou opět energeticky úspornější oproti stávající generaci, budou se méně hřát a umožní dosažení vyšších rychlostí. Resp. při stejné velikosti budou moci obsahovat více tranzistorů.

TSMC je největší světový smluvní výrobce, který vyrábí čipy pro svoje zákazníky, jako je třeba nVidia či Qualcomm. Produkce 20nm čipů by měla začít ve třetím čtvrtletí příštího roku. Zajímavé ovšem je, že o čipy vyráběné nejmodernější technologií není až takový zájem. I když společnost v současnosti nabízí i 28nm čipy, jejich výroba v posledním čtvrtletí dělala jen 2 % obratu firmy. Přitom investice do továren schopných vyrábět čipy se stále menšími tranzistory jsou obrovské a do Fab 15 bude muset TSMC investovat celkem asi 10,1 miliardy dolarů.

Nicméně zástupci TSMC jsou optimističtí a očekávají růst zájmu o čipy vyráběné nejpokročilejšími technologiemi spolu s tím, jak se bude zvyšovat poptávka po tabletech a smartphonech. Tyto přístroje jsou totiž omezeny výkonem baterie a právě energeticky úspornější čipy vyráběné nejmodernější technologií mohou být jedním z řešení tohoto problému.

TSMC také v současnosti již vyvíjí 14nm, 10nm a dokonce i 7nm výrobní technologie, ale zatím lze jen těžko spekulovat, kdy takové čipy přijdou na trh.

Byl pro vás článek přínosný?