Hlavní navigace

Tvorba a formátování tabulek v Excelu pomocí objektu tabulka - 2.díl

26. 8. 2019

Sdílet

 Autor: (c) Palabra - Fotolia.com
Tabulky vám nabídnout takové možnosti, které u prosté tabulky vytvořené pouze orámováním buněk v listu Excelu nenajdete.

Předcházející díl

 

Jaký je vůbec rozdíl mezi tabulkou a seskupením buněk v souvislé oblasti řádků a sloupců v listu Excelu? Jak se vlastně tabulky vytváří a dále rozšiřují? A konečně když už máte tabulku vytvořenou, je možné v ní používat vlastní filtry, formátování a vzhled, aby vypadaly co možná nejprofesionálněji? Ukážeme vám, jak na to.

Vytvoření objektu tabulka v Excelu

1. Ze všeho nejdříve zadejte do horních buněk sloupců názvy polí a poté do řádků pod těmito názvy vložte nějaká data (záznamy). Můžete samozřejmě použít i nějaký jiný sešit Excelu, který už nějaká data obsahuje.

2. Umístěte kurzor kamkoliv do oblasti, z níž chcete vytvořit tabulku.

3. Klepněte do nabídky Vložení > Tabulka.

4. Objeví se dialogové okno Vytvořit tabulku, v němž bude již předem vybrána oblast pro tabulku. Pokud je rozsah buněk zde uvedený, zapsán chybně, pak jej opravte – v opačném případě zaškrtněte políčko Tabulka obsahuje záhlaví a stiskněte tlačítko OK.

5. Excel převede vybraný rozsah do překrásné barevně vyvedené tabulky s tmavě modrým záhlavím a světlemodrým stínováním ob jeden řádek, aby bylo možné se v tabulce snáze orientovat.

Tabulka v Excelu vytvořená za dvě sekundy

Všimněte si rovněž, že se zároveň automaticky použije filtr, takže pro třídění dat podle konkrétního pole je otázkou několika klepnutí myší.

6. Pokud například potřebujete vědět, ve kterých skiareálech je aktuálně nejvíce sněhu, pak klepněte na ikonku šipky směřující dolů, která se nachází vedle pole Average Annual Snowfall (inches). Dále vyberte položku Seřadit od největšího k nejmenšímu a máte hotovo. Samozřejmě nesmíte zapomenout stisknout tlačítko OK.

Všimněte si, že po seřazení je na předním místě uveden skiareál Grand Targhee Ski Resort, Wyoming, kde je roční úhrn sněhových srážek  roven 500 palců. Jednoduché je i vícenásobné vyhledávání. Co když například potřebujete vědět, které skiareály v Coloradu mají na lyžování nejlepší terén? Nebo které mají nejprudší svah?

Chcete-li z tabulky „vytáhnout“ konkrétní informace, pak použijte pro třídění a dotazování vhodný filtr.

 

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?