Hlavní navigace

Účty Microsoftu: Jde to i bez hesla

17. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Otravují vás hesla? Alespoň u Microsoftu se jich už můžete zcela zbavit.

Microsoft začal nabízet možnost obejít se v jeho účtech zcela bez hesel. Budoucnost v jeho očích patří přihlašování prostřednictvím telefonu či rozpoznávání tváře. Do širší distribuce by měla novinka vejít v nadcházejících týdnech.

Jak tedy bude váš účet zajištěn? Namísto tradičních hesel bude Microsoft využívat aplikaci Authenticator na telefonech, Windows Hello a také kódy zasílané e-mailem nebo přes telefon. Jde tak o další krok firmy vstříc zcela bezheslové budoucnosti.

Koneckonců, většinu lidí hesla obtěžují, protože ačkoliv vybrat správné heslo je dnes díky řadě manuálů snadné, problematické je všechny si je zapamatovat. I proto v poslední době zažívají nebývalý rozmach nejrůznější password managery, včetně těch integrovaných přímo do prohlížeče.

Jak ukázal průzkum realizovaný samotným Microsoftem, až 30 % lidí už někdy přestalo využívat nějakou službu či účet, než aby se museli zaobírat resetovaním svého hesla.

Důležité je upozornit, že Microsoft se nijak nepokouší snížit zabezpečení vašeho účtu. Jen vsází na jiné zabezpečovací prvky v souladu s doporučením expertů využívat vícefaktorovou autentizaci. Ta se dosud sestávala z něčeho, co znáte pouze vy (např. heslo), kdo jste vy (rozpoznání tváře) a také z něčeho, co vlastníte (telefon).

Přičemž hesla byla dosud tím nejsnazším a nejtradičnějším způsobem, jak se identifikovat a ověřit svou totožnost. V posledních letech však do hry vstoupily inovace typu Windows Hello, které k identifikaci využívají ať už rozpoznání tváře nebo otisk prstu, a běžně už jsou součástí též chytrých telefonů či tabletů.

Microsoft přitom při aplikaci novinky vychází z předpokladu, že váš telefon je dostatečně zabezpečený čili bezpečnostní kód zaslaný prostřednictvím aplikace Authenticator uvidíte pouze vy.

Jak tedy uvést teorii do praxe? Nejdřív je třeba stáhnout zmíněnou aplikaci Authenticator a provázat ji s vaším osobním účtem (k čemuž bude nejspíš zapotřebí zadat - snad naposledy - existující heslo).

příloha_ovladnete_sva_data

Authenticator pak dokáže generovat jednorázové kódy, kterými se ověříte přes telefon či tablet. Následně je třeba navštívit profil svého Microsoft účtu na webu account.microsoft.com a na něm kartu Security - Zabezpečení, kde lze vybrat hesel prostou variantu a toto nastavení potvrdit ještě v Authenticatoru.

Vzdát se hesel však nemusí být trvalé rozhodnutí a kdykoliv se k nim budete chtít vrátit, můžete tak učinit ve stejném menu.

Byl pro vás článek přínosný?