Hlavní navigace

Ultrasone HFI2400

28. 4. 2011

Sdílet

www.musicdata.cz | 5772 Kč (včetně DPH) Každá kategorie spotřební elektroniky má svůj bod zlomu. Hranici, za kterou objevíte nový rozměr kvality a zjistíte, že i desítky let stará a...

www.musicdata.cz | 5772 Kč (včetně DPH)

Každá kategorie spotřební elektroniky má svůj bod zlomu. Hranici, za kterou objevíte nový rozměr kvality a zjistíte, že i desítky let stará a stokrát oposlouchaná alba vás stále mají čím překvapit. Uslyšíte zvuky, které jste nikdy předtím neslyšeli, z neprokreslené „zvukové masy“ najednou zřetelně vystoupí každý nástroj a každý tón. U sluchátek se tato hranice milosrdně táhne podél cenové hladiny 5000 Kč a pokud se vám i to zdá příliš, neškodí si připomenout, že u zesilovačů, CD přehrávačů a reprosoustav se bod zlomu nachází nesrovnatelně výš.
Otevřená dynamická sluchátka pro domácí poslech Ultrasone HFI 2400 patří do vyšší třídy nejen cenou, ale i provedením. Komfort při dlouhých hodinách poslechu zajišťují sametové náušníky v kombinaci s polstrovaným hlavovým mostem. Skládací mechanismus s masivními klouby umožňuje složit sluchátka do transportního pouzdra. Sluchátka jsou dodávána se šroubovacím kabelem, který zajišťuje spolehlivé propojení, takže nehrozí jeho vytržení z náušníku při neopatrném pohybu. Základní výbava je opravdu základní a pokud byste měli zájem například o náhradní náušníky v jiné barvě a dva typy kabelů, pak můžete sáhnout po sesterském modelu Ultrasone PRO 750.
Také HFI2400 nabízí technologii přirozeného prostorového zvuku S-Logic a za zmínku stojí i magnetické stínění slitinou niklu a železa (tzv. MuMetal nebo MuShield), které ve srovnání s běžnými sluchátky snižuje množství elektromagnetického záření směřujícího k posluchači až o 98 %.
Jestli obecně u sluchátek platí „nedejte na první dojem“, u modelů značky Ultrasone to platí dvojnásob. K testování jsme totiž dostali úplně nová, nepoužitá sluchátka a jejich zvuková charakteristika se v průběhu redakčního testu změnila – a to výrazně k lepšímu. Zhruba po 50 hodinách provozu se rozehrály a nepříjemně kovové výšky (první dojem) nahradila precizní, čistá reprodukce. Ale vezměme to po pořádku.
Testovaný model nezapře studiové geny – sluchátka jsou přísně analytická s příkladnou separací nástrojů. Tato charakteristika je vynikající pro poslech klasické hudby (ostatně výběr skladeb na dodávaném demodisku napovídá, že právě v klasice sluchátka excelují). U jiných hudebních žánrů to však může být i trochu ke škodě věci, protože máte dojem, že neposloucháte kapelu, ale několik sólových nástrojů současně.
Technologie S-Logic nemusí vyhovovat každému, ale naše hodnocení je jednoznačně pozitivní. Zvuk působí příjemně otevřeným dojmem a posluchač dokáže bez problému rozeznat směry a vzdálenosti.
Reprodukce jednotlivých frekvenčních pásem je příjemně vyvážená, všeho je tak akorát: basů, středů i výšek. Výsledkem ovšem není sterilní neutralita, ale plný, živý zvuk, který je návykový.
Na jednu věc jsou však tato sluchátka háklivá – komprimované hudební soubory. Tam, kde méně kvalitní sluchátka „empétrojkám“ ledacos odpustí, jsou Ultrasone HFI2400 nekompromisní a dají vám jasně najevo, že jste do jejich kvalit ještě nedorostli. Pokud tedy většinu vašeho hudebního jídelníčku tvoří MP3 soubory či jinak komprimovaná alba, připravte se na to, že je uslyšíte v celé jejich „kráse“.

Princip: otevřená dynamická sluchátka
Kmitočtový rozsah: 10–25 000 Hz
Impedance: 75 ohmů
Hladina akustického tlaku: 94 dB
Měnič: 40 mm, zlacený
Hmotnost: 292 g
Délka kabelu: 3 m
Konektor: zlacený jack 6,3 mm s redukcí na 3,5 mm

Byl pro vás článek přínosný?