Hlavní navigace

Krokoměry: evidujte svůj každodenní pohyb

28. 4. 2011

Sdílet

Drtivá většina z nás trpí v důsledku životního stylu nejrůznějšími zdravotními komplikacemi, kdy ze sedavého zaměstnání autem plynule přejíždíme k domovu, aby nás výtah vyve...

Drtivá většina z nás trpí v důsledku životního stylu nejrůznějšími zdravotními komplikacemi, kdy ze sedavého zaměstnání autem plynule přejíždíme k domovu, aby nás výtah vyvezl do pátého patra – a tam již čeká vytoužená společnost televizní obrazovky. Sportovní aktivity, sloužící jako kompenzace jinak minimální fyzické aktivity, však mohou být tělu k užitku jedině tehdy, když jsou vykonávány s rozmyslem a nejlépe i pod odborným dohledem. Za tímto účelem však naštěstí existuje na trhu mnoho produktů. Ty vám mají ke zdravému sportování dodat patřičnou motivaci a navíc v kooperaci s tréninkovým plánem pohlídat, abyste sportovali dostatečně, ale zároveň své síly příliš nepřepínali.
Krokoměry jsou z ekonomického hlediska nejdostupnější řadou přístrojů, které si dnes představíme. Cena těch nejjednodušších (spočítají celkovou vzdálenost podle počtu ušlých kroků) začíná okolo dvou set korun, takže si je může pořídit opravdu každý. Pokud byste chtěli, aby se do vašeho přístroje ukládaly záznamy o ušlých kilometrech a vy jste je mohli porovnávat a synchronizovat s počítačem, museli byste sáhnout po krokoměrech pokročilejší kategorie. Ty navíc obvykle nabídnou i funkce běžných hodinek včetně budíku a při chůzi dokážou například zobrazovat srdeční tep. Jejich cena však bude oproti krokoměrům se základními funkcemi několikanásobně vyšší.

Jak vybírat?

Každý uživatel chce samozřejmě vědět, kolik toho pro své tělo při chůzi udělal, kolik kalorií spálil. Tyto hodnoty umějí zobrazit téměř všechny krokoměry, je však třeba brát je s jistou rezervou. Dražší krokoměry navíc umí svůj výpočet spálených kalorií přizpůsobovat rychlosti vaší chůze. Obecně lze říci, že pro běžného uživatele, který má rád klidné procházky a neujde denně více než deset tisíc kroků, nemá smysl investovat do dražšího krokoměru. Zařízení nad tisíc korun je vhodné pro uživatele, kteří si chtějí vybudovat slušnou fyzickou kondici nebo zhubnout a denně hodlají ujít minimálně patnáct tisíc kroků.

Krokoměr v přehrávači, telefonu nebo na botě

Krokoměr samozřejmě není nutné kupovat samostatně – pokud při chůzi rádi posloucháte hudbu, můžete využít například služeb oblíbených přehrávačů od společnosti Apple, jako jsou iPod nano nebo Touch, které v sobě „počítač kroků“ mají zabudovaný nebo jej lze zdarma stáhnout z internetu. Menší a pro pohyb mnohem vhodnější iPod nano pořídíte okolo 4000 Kč, větší iPod Touch vás přijde minimálně na 5000 Kč. Zajímavou alternativou jsou snímače pro běh a chůzi společností vyrábějících sportovní obuv (například Nike), které začínají cca na 1500 Kč. Navíc jsou krokoměry vybaveny i některé novější telefony, jež v sobě mají zabudován tzv. gyroskop.

Tréninkové hodinky: pro každodenní aktivní sportování

Pokud se sportu věnujete aktivně, funkce krokoměru vám rozhodně nebudou stačit. Pro sportovce, kteří chtějí mít o svých výkonech každodenní a detailní přehled, jsou ideální volbou tréninkové hodiny (v některých kamenných obchodech a e-shopech je můžete najít pod názvy tréninkové počítače nebo sportovní hodinky). Jelikož tyto přístroje nabízejí oproti krokoměrům několikanásobně více funkcí, je několikanásobně vyšší i jejich cena, začíná okolo dvou tisíc korun, vyšplhat se však klidně může i k pěti tisícům. Tréninkové hodinky oproti krokoměrům přinášejí především možnost zobrazovat a vyhodnocovat frekvenci tepu uživatele, což je při aktivním pohybu velmi důležité. Pokud chcete zhubnout, měli byste sportovat v delších časových intervalech při cca 60 % svého maximálního výkonu – a to vám hodinky samy pohlídají.

Osobní trenér na vaší ruce

Stejně jako u krokoměrů, i u tréninkových hodinek je třeba nejprve zadat údaje o vlastním těle – průměrnou délku kroku, hmotnost a někdy i věk. Z těchto údajů hodinky samy vypočítají vaši ideální tepovou frekvenci a (podle pokročilosti hodinek) nabídnou různé sportovní programy: na hubnutí, udržování kondice, zvýšení kondice atd. Hodinky se tak stanou vaším osobním trenérem, který bude sledovat, jak si vedete, a samy vás upozorní na nadměrné zvýšení tepu, po němž byste si měli odpočinout. Většina tréninkových hodinek v dnešní době umí uložená data z vašeho tréninku synchronizovat s domácím počítačem nebo nahrát pro porovnání s ostatními uživateli na internet.
Pokud se chcete sportu věnovat opravdu vážně a uvažujete o koupi sportovních hodinek v horní cenové hladině, můžete se těšit na řadu rozšířených funkcí. Dražší hodinky se například umí synchronizovat s cyklistickými počítači, díky čemuž zvládnou zobrazit například informace o počtu šlápnutí za minutu na kole. K měření tepu pak hodinky nepoužívají pouze jedno čidlo ukryté ve svém těle, ale snímají tep také bezdrátově z hrudního pásu, který bývá součástí balení. Hodinky nad pět tisíc korun jsou navíc většinou opatřeny technologií GPS, která snímá váš pohyb při sportu. Ten je následně možné na počítači zobrazit na mapě spolu se všemi informacemi o vaší aktivitě. U nejdražších modelů tréninkových hodinek kromě výše zmíněného naleznete i doplňkové funkce jako kompas.

Cyklistické počítače: když vás baví jízda na kole

Pokud vás chůze a běh nebaví, ale máte raději projížďky na kole, je pro vás ideální volbou koupě cyklistického počítače. Ty jsou, stejně jako krokoměry a tréninkové hodinky, rozděleny do několika kategorií podle ceny a funkcí, které nabídnou – a kromě internetu a některých hypermarketů je najdete v každé specializované prodejně se sportovními potřebami. Většině uživatelů, kteří jezdí spíše rekreačně, postačí základní modely. Ty nabídnou informace o rychlosti jízdy, době jízdy a počtu ujetých kilometrů. Samozřejmostí je zobrazení aktuálního času. Základní cyklistické počítače s kabelem je možné pořídit již za několik set korun, od pěti do deseti tisíc si pak již můžete pořídit profesionální zařízení, která bezdrátově spolupracují s čidly na nohách, hrudním pásu a samotném kole. Pro opravdové nadšence jsou určeny modely nad 10 000 Kč, které kromě turistických map a velmi kvalitního GPS snímače nabídnou také například odolnost proti dešti a poškrábání.

Pro aktivní sportovce

Pro milovníky pravidelných a dlouhých vyjížděk jsou na trhu dostupné pokročilé modely, na nichž najdete informace o aktuální frekvenci šlapání, maximální, aktuální nebo průměrně dosažené rychlosti. V cenovém rozmezí mezi jedním a dvěma tisíci korun jsou cyklistické počítače často vybaveny i podsvícením displeje, které jistě oceníte na přímém slunci nebo ve tmě.
Pokud máte zájem o ty nejlepší cyklocomputery, budete muset do kapsy sáhnout o něco hlouběji. Za cenu od pěti tisíc korun dostanete zařízení, která umí měřit okolní teplotu nebo nadmořskou výšku, ale především nabídnou pokročilé sledování fyzického stavu uživatele. Pokročilejší přístroje vám dají pípáním jasně najevo, kdy se máte do pedálů pořádně opřít a kdy naopak ubrat. Nejdražší přístroje od 10 000 Kč se zabudovanými GPS moduly vám pak ukážou aktuální polohu a umožní synchronizaci dat s počítačem. Cyklocomputer s GPS modulem vás může navigovat podobně jako navigace v automobilu, nebo vyhledat ve vašem okolí zajímavou trasu. Na tomto místě je vhodné dodat, že pokud se na kole pohybujete převážně po asfaltových silnicích, můžete použít i běžnou automobilovou navigaci (nebo navigaci v mobilu). Při jízdě po lese a nefrekventovaných zpevněných cestách však tato zařízení již mohou mít problémy. Navigace do auta navíc samozřejmě nedokáže zachytit váš tep, rychlost šlapání a další potřebné hodnoty. Nemluvě o tom, že vás taková navigace bude neustále navádět na nejbližší asfaltovou cestu. Pokud tedy uvažujete o koupi navigace, kupte si raději tu na kolo – využít ji budete moci i v automobilu.
Na rozdíl od krokoměrů a tréninkových hodinek naleznete v balení cyklocomputerů více snímačů a příslušenství, které budete muset propojit. Prvním krokem bude připevnění kolébky pro cyklocomputer na řidítka. Následně musíte na vidlici předního kola připnout snímač rychlosti a magnet. Třetím krokem je připevnění snímače rychlosti šlapání k rámu kola a na pedály. Všechny tyto součásti jsou buď propojeny kabelem, nebo (u dražších verzí) spolu komunikují bezdrátově.
Na trhu je celá řada zařízení, která vám pomohou se zlepšením fyzické kondice. Krokoměr nebo cyklistický počítač můžete koupit již za pár set korun, základní tréninkové hodinky stojí o něco více, nejde však o závratné částky. Pokud nejste pravidelnými sportovci, vyzkoušejte raději zařízení levnější a po pár týdnech či měsících zjistíte, zda má smysl investovat do dražších přístrojů – hlavní totiž je, aby vás pohyb prostě bavil.

Byl pro vás článek přínosný?