Hlavní navigace

Umělá inteligence vyrábí švédskou whisky

13. 5. 2019

Sdílet

 Autor: © Felix Wolf - Pixabay
Microsoft ve spojení s finskou technologickou konzultační společností Fourkind a oceňovanou švédskou palírnou single-malt whisky Mackmyra vyprodukovali první whisky na světě, při které hrála prim umělá inteligence. Komplexní recept byl vytvořen pomocí strojového učení.

Stvoření kvalitní whisky není legrace. Ti, kteří se starému řemeslu věnují, mu často zasvětí větší část svého života. Ochutnávají, experimentují a vytváří ty nejlepší možné chutě. A právě to má nově dokázat sama zvládnout umělá inteligence, věří Mackmyra.

Jak podotýká Angela D’Orazio, jedna z oněch odborníků, kteří whisky v Mackmyře vyrábí, jde o velmi tradiční oblast: konec konců, pravou whisky lze vytvořit jen podle striktních pravidel – využití AI proto bourá řadu zvyklostí.

CS24

Modely strojového učení, které pohání cloudová platforma Azure od Microsoftu a AI kognitivní služby, jsou učeny za pomoci datasetu existujících receptů palírny, prodejních dat a preferencí zákazníků. AI je schopna vygenerovat přes 70 milionů receptů, u nichž odhadne popularitu a které budou kvalitní.

Mackmyra tím ukázala, že i ve velmi tradičních, konzervativních oborech lze umělou inteligenci zužitkovat. Whisky, jejíž recept AI stvoří, se začne prodávat už letos na podzim. ML modely však stále bude schvalovat a testovat živý člověk, mistr řemesla – AI nemá v tomto případě člověka nahradit, ale jen zefektivnit jeho práci a pomoci mu přijít na kombinace chutí, které by jinak třeba přehlédl.

Byl pro vás článek přínosný?