Hlavní navigace

Upgradujte si ve svém notebooku operační paměť - 6.díl

10. 9. 2018

Sdílet

 Autor: © auremar - Fotolia.com
Vdechněte svému notebooku nový život!

Předcházející díl

 

Pokud máte pocit, že vás výkon notebooku omezuje v práci, není nutno se s touto skutečností smiřovat. Je totiž velmi pravděpodobné, že pouhým upgradem operační paměti RAM dokážete svému přenosnému počítači vdechnout nový život.

Zrychlí více operační paměti RAM můj notebook?

Při upgradu našeho notebooku jsme ke stávajícímu modulu operační paměti RAM o kapacitě 4 GB přidali další modul o kapacitě 8 GB. Tím jsme trojnásobně zvětšili kapacitu operační paměti a dále navýšili šířku pásma, protože nyní bude notebook pracovat ve dvou kanálech (dual channel). Při testování pomocí benchmarku typu Work Conventional z programu PCMark 8, který sleduje operace a výkon u typických kancelářských úloh, jako je prohlížení internetu či úprava dokumentů, jsme zjistili, že zvýšení výkonu bylo zanedbatelné.

Podle očekávání se u základních výpočetních úloh, které nevyžadují příliš operační paměti RAM, objevuje závislost mezi single-channel (jednokanálovým) a dual-channel (dvoukanálovým) režimem.

Tyto úlohy jednoduše tolik operační paměti nepotřebují – 4 GB operační paměti jim stačí. Upgrade na 8 GB se projeví u náročnějších úloh vyžadujících multitasking. A pro většinu uživatelů notebooků dále platí, že zvýšení kapacity operační paměti nad 8 GB se z hlediska investice peněz prakticky nevyplatí. Z tohoto důvodu obecně doporučujeme, aby uživatelé neměli přehnaná očekávání z ohromného nárůstu výkonu při navýšení velikosti operační paměti RAM.

Program SiSoft Sandra názorně ukazuje rozsah, jakého lze dosáhnout přidáním modul o kapacitě 8 GB z pohledu šířky pásma operační paměti (a to včetně relativního zvýšení výkonu při použití dvou paměťových modulů SO-DIMM o kapacitě 8 GB). Jaký je praktický dopad takového nárůstu výkonu?

Při přechodu z jednokanálového (single-channel) režimu do režimu dvoukanálového (dual-channel) dochází k velmi významnému nárůstu výkonu.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?