Hlavní navigace

Upravte si zobrazení podrobností v Průzkumníku souborů - 2.díl

8. 12. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud trávíte neúměrně mnoho času pohybem v souborovém systému na vašem počítači, pak vězte, že je to zbytečné. Pokud si totiž správně upravíte Průzkumníka souborů podle svého, budete mít vyhráno. Je to jednoduché, rychlé a vyplatí se to.

Předcházející díl

 

Programu Průzkumník souborů (nazývaného ve Windows 7 Průzkumník Windows) jsme se již v našich článcích a seriálech několikrát věnovali. A vězte, že je to právě Průzkumník souborů, který je jednou z nejdůležitějších komponent Windows, u níž se jakékoliv přizpůsobení vašim požadavkům a potřebám jednoznačně vyplatí.

Vytvoření šablony

Nyní předpokládejme, že budete chtít konkrétní uspořádání sloupců z vaší složky se staženými soubory použít pro všechny složky na vašem počítači.

Ve Windows 10 klepněte v levém sloupci pro navigaci Průzkumníka souborů na ikonku Počítač. Následně klepněte v hlavním okně Průzkumníka souborů pravým tlačítkem myši na složku Stažené soubory a z místní nabídky vyberte položku Vlastnosti.

V okně, které se vzápětí zobrazí pak klepněte na záložku Přizpůsobit a zde věnujte pozornost první sekci, kde je uveden seznam "Optimalizovat tuto složku pro".

V rozevíracím seznamu uvidíte pět možností, které představují standardní šablony pro rozvržení používané v Průzkumníku souborů. Ve Windows 10 složka se staženými soubory používá šablonu složky pro obrázky. Když změníme toto nastavení na Všeobecné položky, pak toto nastavení složky pro stažené soubory ovlivní naprostou většinu složek, nicméně standardních složek pro ukládání dokumentů, hudby a videa ve Windows se tato změna nedotkne. Zároveň můžete v případě potřeby zaškrtnout pole "Tuto šablonu použít i na podsložky".

Windows používají pro zobrazení obsahu v Průzkumníku souborů pět standardních šablon.

Pokud jste si již složku se staženými soubory již upravili podle svého, pak bohužel při změně na Všeobecné položky se všechna záhlaví sloupce vrátí do výchozího uspořádání platného pro standardní šablonu. Proto je třeba, abyste je znovu uspořádali tak, aby jejich rozložení odpovídalo vašim představám. Například někomu vyhovuje, pokud nejprve vidí názvy souborů, přičemž následují údaje o velikosti, typu a datu poslední změny souboru. Po setřídění se přesuňte do horní nabídky Průzkumníka souborů, kde klepněte na položku Zobrazení > Možnosti > Změnit možnosti složky a hledání. Na záložce Zobrazení pak klepněte na možnost Použít pro složky. Zobrazí se vyskakovací okno, které vás požádá o schválení této změny pro všechny složky stejného typu (v tomto případě se jedná o obecné položky). Změnu odsouhlaste stiskem tlačítka Ano a od této chvíle budou všechny obecné složky mít vámi definovanou strukturu.

Vaši šablonu však dokonce můžete použít i pro ostatní složky – stačí změnit šablonu pro tuto složku, a to v nabídce Vlastnosti > Přizpůsobit.

CS24

Pokud budete chtít později vrátit všem složkám výchozí nastavení, pak se přesuňte zpět do nabídky Zobrazení > Možnosti > Změnit možnosti složky a hledání a zde na záložce Zobrazení klepněte na tlačítko Obnovit složky.

Toto nastavení vám umožní jedním klepnutím změnit uspořádání a vzhled podobných složek.

Byl pro vás článek přínosný?