Hlavní navigace

Uspějí Windows 10 na mobilních telefonech?

5. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Microsoft
Na Světovém mobilním kongresu v Barceloně bylo k vidění pouze několik smartphonů s Windows 10, avšak řada výrobců na tomto veletrhu vyjádřila svůj úmysl vydat telefony s tímto OS ještě do konce tohoto roku. Má nový OS od Microsoftu na rozdíl od Windows Phone šanci uspět?

Microsoft již dříve uvedl, že Windows 10 nabídnou uživatelům konzistentní uživatelské rozhraní na telefonech, tabletech a počítačích. Technická preview verze tohoto OS je již dostupná a finální verze na telefony dorazí později v tomto roce.

Samotný Microsoft v Barceloně představil nový smartphone Lumia 640 XL, který při demonstraci běžel právě na Windows 10 Technical Preview (telefon se bude prodávat s Windows Phone 8.1 a následně jej bude možné upgradovat na Windows 10).

Svůj pětipalcový smartphone Pixi 3 s Windows 10 představil také Alcatel One Touch. Pixi 3 je jedním z mála telefonů, u nichž si uživatel může zvolit operační systém - Windows Phone 8.1, Android nebo Firefox - a po vydání Windows 10 přibude i tento OS. Podle Alcatelu mají operátoři v Evropě o nový OS od Microsoftu mnohem větší zájem, než o Windows Phone 8.1, jelikož v něm vidí potenciál.

Představen byl také smartphone Acer Liquid M220. I ten běží na Windows Phone 8.1 a bude možné jej následně upgradovat na Windows 10. I když Acer podle svých představitelů nebyl s Windows Phone 8.1 příliš spokojen, věří, že Windows 10 budou mít zcela jiný úspěch. Nový OS totiž umožňuje podle marketingového manažera Aceru Wahida Razaliho jednodušeji sdílet obsah a spouštět aplikace napříč tablety, laptopy a smarphony, přičemž uživatelům poskytuje opravdu konzistentní UI. A díky tomu si získá řadu příznivců.

V roce 2014 byly Windows Phone na pouze 34,9 milionech prodaných telefonů, přičemž tento operační systém od Microsoftu měl pouze 2,7% podíl na trhu. Pro srovnání, telefonů s Androidem se prodala více než miliarda a tento OS podle studie IDC ovládal 81,5 % trhu. Telefonů od Apple se prodalo 192,7 milionů kusů a jeho operační systém iOS tak měl mezi mobilními OS 14,8% podíl na trhu.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle Boba O´Donnella ze společnosti Technalysis Research obecně výrobci vnímají Windows 10 velmi pozitivně, jelikož věří, že budou mít mezi uživateli úspěch.

„Microsoft podnikl řadu správných kroků – zmínit lze třeba propojení Windows 10 s Office 365 a dalšími službami napříč zařízeními - a díky nim by se mohl v mobilním prostředí opět prosadit,“ řekl O´Donnell s tím, že podle jeho odhadů by Windows 10 mohly mít na smartphonech v roce 2020 10% podíl na trhu.

Byl pro vás článek přínosný?