Hlavní navigace

V Rusku končí také Oracle a SAP

4. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Aktualizováno 4. 3. 2022 22:26
Další významní softwaroví vývojáři v solidaritě s Ukrajinou ukončují svůj ruský byznys.

V důsledku probíhající ruské invaze na Ukrajinu v Rusku ukončují svou činnost také společnosti SAP a Oracle. Před pár dny je o to požádal ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov.

V dopise adresovaném firmám, zveřejněném na jeho twitterovém profilu, píše: „IT průmysl si vždy vážil hodnot jako jsou zodpovědnost a demokracie. Dnes, víc než kdy jindy, na vaší volbě závisí lidské životy.“

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Oracle v reakci na výzvu uvedl, že jménem ukrajinského lidu a jeho zvolené vlády „přerušuje veškeré operace v Ruské federaci“. Další detaily rozhodnutí nicméně zatím zveřejněny nebyly. Také SAP reagoval veřejně, a to prostřednictvím textu svého šéfa Christiana Kleina, nadepsaného „Vzájemná solidarita“: „Stejně jako zbytek světa sledujeme válku na Ukrajině s hrůzou a invazi maximálním možným způsobem odsuzujeme.“ 

SAP své aktivity v Rusku ukončuje v souladu s globálními sankcemi a pozastavuje v zemi prodej veškerých svých služeb a produktů. Jaký důsledek to bude mít pro jeho stávající ruské zákazníky, není známo.

Oracle i SAP se tak přidali k rostoucímu počtu firem z řady odvětví, které v Rusku omezují svou činnost či prodej svých produktů.

Mezi nimi jsou už například Amazon, Apple, Disney, Google nebo Ford. „Je důležité v sankciování nepolevovat,“ vyzvala britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Podle zpravodajství Armenia News Rusko na sankce reaguje mimo jiné už i daňovými úlevami pro IT specialisty a jejich osvobozením od povinné vojenské služby.

soutez_casestudy

Na druhou stranu i Rusko už blokuje svým občanům přístup k něterým službám. Rusové se tak třeba už jen tak nepodívají na Twitter, neposlechnou Spotify, nezaplatí přes Apple Pay, nestáhnou aplikaci z Apple App Storu, nepřečtou si Facebook ani si neposlechnou ruskou verzi Radia Svoboda nebo BBC Rossija.

Obchod s Ruskem přerušil i Microsoft.

Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

POMOC PRO UPCHLÍKY

DOPADY NA ČESKÝ PRŮMYSL
EKONOMICKÉ SOUVISLOSTI
IT A KYBERBEZPEČNOST
RADY NEJEN PRO RODIČE

Byl pro vás článek přínosný?