Hlavní navigace

Microsoft Flow: Více práce s menší námahou

9. 5. 2017

Sdílet

 Autor: IDG
V posledních několika letech se setkáváme s bezprecedentním nárůstem využívání široké škály cloudových služeb. Dnes je snadné vyřešit vše prostřednictvím webu. Od objednávky vozu až po vypořádání měsíčních nákladů, od osobního života až po život pracovní.

Cloudové služby poskytují mnoho výhod – okamžitou dostupnost, na kterou mnohdy stačí jednoduchá registrace, intuitivní ovládání nebo dostupnost na mobilních zařízeních. Jejich rostoucí využívání se však postupně stává výzvou pro jejich schopnost propojit různé služby a získat z nich maximum užitku. Microsoft Flow, který je součástí vybraných služeb Office 365 a Dynamics 365, dokáže propojit více než 120 různých cloudových služeb, ale také  vlastních řešení s jednoduchým cílem – ušetřit čas uživatelů tím, že místo nich vykonává definované činnosti.

Vlastní automatizované postupy: Microsoft Flow umí provádět akce místo vás a tím zvyšuje spolehlivost v plnění stanovených úkolů. Automatizované pracovní postupy lze provést přes populární cloudové služby, ať už jde o běžné spotřebitelské služby jako Facebook, Twitter, Outlook.com, Gmail anebo o profesionální cloudové služby jako Office 365, Dropbox, SalesForce.com či Dynamics 365 a mnoho dalších. Integrace na místní informační systémy není překážkou a Microsoft Flow si výborně rozumí také s nimi. Chcete být upozorněni na svém mobilním telefonu, když obdržíte e-mail od některého důležitého odběratele nebo pokud někdo upraví soubor ve vašem sdíleném adresáři? Flow vás automaticky upozorní, pokud tato situace nastane. Další oblastí použití je synchronizace souborů mezi různými službami a řešeními. Flow tak dokáže například uložit přílohu e-mailu z doručené pošty z Gmail nebo Office 365 účtu do adresáře ve vašem účtu na OneDrive. K dispozici je také automatické vytváření záznamů. Chcete mít zaznamenány všechny potvrzené registrace na firemní večírek v aplikaci Excel bez nutnosti dělat to ručně? Není nic jednoduššího! Flow z každého registračního e-mailu automaticky vytvoří samostatnou položku v aplikaci Excel. Schvalovací procesy jsou také podporovány; Flow v případě potřeby vygeneruje žádost o schválení a odešle ji té správné osobě. Schválení nebo zamítnutí žádosti může být spouštěčem dalších automatizovaných akcí.

Široká škála podporovaných služeb a systémů: Flow podporuje propojení na databázi lokálních informačních systémů a propojení na řešení Microsoft, jako jsou Office 365, Outlook.com, OneDrive či jiné. Flow take podporuje propojení na v současné době více než 120 cloudových služeb třetích stran, jako jsou Youtube, Facebook, Dropbox, Gmail. Díky široké škále podporovaných řešení a služeb dokáže Flow vyhodnotit, zda nastala některá z definovaných situací v kterékoli z podporovaných služeb a následně provádět vámi naprogramovanou činnosti.

Dostupné šablony a jednoduché prostředí ovládání: Pro snadnější orientaci uživatelů v nabídce jednotlivých podporovaných služeb Flow poskytuje možnost inspirovat se nebo přímo využít desítky předdefinovaných šablon, které jsou k dispozici na http://flow.microsoft.com. Jejich seřazením na základě popularity můžete snadno zjistit, která ze šablon patří mezi nejčastěji používané. Pro ty, kteří dávají přednost vytvoření vlastního Flow, mohou být šablony užitečným zdrojem inspirace.

Komplexní a vícekrokové postupy: Flow dokáže také pomoci i v případě složitých opakujícich se úloh s vícekrokovými postupy. Přehledný designér, pro jehož využití nemusíte být IT profesionál, umožňuje snadno nastavit kontrolované podmínky a sadu následných aktivit včetně pravidel rozhodování. Využití je přednastaveno také pro automatizaci činností v profesionálním firemním prostředí.

soutez_casestudy

Dostupnost na cestách: Mobilní aplikace Microsoft Flow, jež je k dispozici na platformách iOS a Android a Windows Phone (verze beta), kromě definice nových automatizovaných činností, sledování jejich provádění a jejich aktivace/deaktivace, podporuje také funkce aktivních softwarových tlačítek. Mohou být umístěny na pracovní ploše mobilních telefonů a jejich stisknutím tak lze ručně spustit některou z předdefinovaných automatizovaných úloh. Ať už se jedná o blokaci kalendáře na nejbližší hodinu, automatickou registraci sdíleného auta v rezervačním systému anebo jiné aktivity.

Flow je součástí Office 365 a Dynamics 365: Microsoft Flow je nedílnou součástí byznysových a podnikových balíků Office 365 a Dynamics 365, které jsou určeny primárně pro použití ve firemním prostředí. Pro ty, kteří si chtějí Flow vyzkoušet, je k dispozici 90denní bezplatná zkušební verze na stránkách http://flow.microsoft.com

Byl pro vás článek přínosný?