Hlavní navigace

Virus Flashback lze odhalit bezplatným nástrojem

10. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © inq - Fotolia.com
Pro uživatele Maců, kteří nechtějí zjišťovat přítomnost viru ve svém počítači pomocí příkazové řádky, je k dispozici jednoduchý nástroj, který počítač zkontroluje za ně.

Vývojář Juan Leon ze společnosti Garmin International zveřejnil na githubu jednoduchý nástroj, který dokáže odhalit přítomnost viru Flashback v počítačích s operačním systémem Mac OS X. Nástroj, který má zazipovaný velikost 38 kB, je k dispozici zdarma a funguje ve verzích 10.5 a novějších. Je určen pro architekturu Intel i pro starší modely s procesory PowerPC.

Nástroj neprovádí nic jiného než sadu povelů popsanou minulý měsíc na stránkách antivirové společnosti F-Secure. Uživatel podle těchto pokynů může provést kontrolu ručně z programu Terminal, který je standardně součástí operačního systému od Applu. F-Secure nabízí i antivirový program, který dokáže virus nejen detekovat, ale i odstranit. Roční licence stojí necelých 32 Euro (800 korun), noví uživatelé mohou vyzkoušet 30denní verzi aplikace zdarma.

Uživatelé, kteří se chtějí jen přesvědčit o tom, jestli je jejich počítač napaden, ale mohou použít bezplatný nástroj. Pokud program nic neodhalí, informuje o tom. V případě, že je počítač zavirován, poskytne další informace o tom, které soubory byly pozměněny.

Pokud je počítač zavirován, může uživatel použít výše zmiňovaný nástroj nebo nabídku společnosti Intego, která také poskytuje zkušební verzi zdarma. Virus je možno odstranit i ručně podle pokynů společnosti F-Prot. Za zvážení stojí pravidelné používání antivirového nástroje, jak jsou zvyklí například uživatelé systémů Windows, protože se ukazuje, že s rostoucím počtem Maců roste i zájem tvůrců malwaru o ně.

Virus Flashback byl poprvé odhalen loni v září. Využívá chybu v prostředí pro spouštění aplikací Oracle Java. Tu Apple opravil letos 3. dubna poté, co ji opravila společnost Oracle pro systémy Windows a Linux.

soutez_casestudy

 

Flashback Checker

Byl pro vás článek přínosný?