Hlavní navigace

Víte, jak opravit nefunkční drátové připojení k síti? - 2.díl

23. 8. 2019

Sdílet

 Autor: © Oleksandr - Fotolia.com
Drátové připojení k počítačové sítě by mělo být velmi jednoduché – vždyť stačí jen připojit kabel. Často tomu tak bohužel není.

Předcházející díl

 

Připojení k drátové síti je v podstatě velmi jednoduché – prostě vezmete síťový kabel, zapojíte jej do síťového ethernetového portu a máte hotovo. Bohužel to často tak jednoduché není a příčiny potíží mohou být dosti různorodé. Na následujících řádcích vám prozradíme několik tipů, jak drátové ethernetové připojení k počítačové síti zprovoznit.

Hardwarový nebo softwarový problém?

Pokud však nezabere ani jedno z námi nabízených řešení, pak bude na vině váš počítač. Je to ale problém hardwarový nebo softwarový?

To zjistíte tak, že na počítači spustíte operační systém Linux v podobě Live Linuxu, a to buď z disku nebo vyměnitelného disku USB. Pokud nebude drátové ethernetové připojení k počítačové síti fungovat ani v Linuxu, pak se jedná o problém s hardwarem. Pokud sami nejste v opravách počítačů nijak zvlášť dobří, pak vám doporučujeme, abyste počítač svěřili do rukou odborníka.

Pokud však síťové ethernetové připojení v Linuxu funguje, pak je problém v operačním systému Windows. Zkuste přeinstalovat ovladače síťové karty:

Odinstalování ovladače síťové karty ve Windows

1. Spusťte na svém počítači znovu operační systém Windows, do políčka pro vyhledávání zadejte výraz správce zařízení a z výsledků vyhledávání vyberte položku Správce zařízení.

2. Rozbalte sekci Síťové adaptéry.

3. Klepněte pravým tlačítkem myši na síťový adaptér Ethernet (je to ten, který ve svém názvu neobsahuje výraz Wi-Fi nebo Wireless) a z místní nabídky vyberte příkaz Odinstalovat zařízení.

4. Odinstalování potvrďte stiskem tlačítka OK.

5. Nyní počítač restartujte, abyste během restartu vynutili novou instalaci ovladače.

soutez_casestudy

Tento postup by měl problém se síťovým ethernetovým připojením konečně vyřešit.

 

Byl pro vás článek přínosný?