Hlavní navigace

Víte, jak se do PC správně instaluje procesor? - 3.díl

20. 11. 2015

Sdílet

Chcete si sami postavit nový počítač? Pak jednou z operací, která vás bude čekat, bude nejen výběr toho správného procesoru, ale i jehož montáž na základní desku. Poradíme vám, jak na to a jakých chyb se vyvarovat!

Předcházející díl

 

Při výběru procesoru je třeba zvážit řadu parametrů. V tomto článku vám nabízíme návod pro výběr toho nejlepšího procesoru pro vás a vaše potřeby a samozřejmě i návod, jak procesor do počítače nainstalovat.

Co je třeba také zvážit při koupi procesoru

 Nezapomeňte při výběru toho správného procesoru také na výběr té správné základní desky. Jedním z nejčastějších problémů, které se při stavbě nového počítače vyskytují, jsou právě navzájem nekompatibilní komponenty, které uživatel v dobré víře nakoupí.

Při výběru procesoru je třeba rovněž pamatovat i na to, že při stavbě nového počítače s nejvyšší pravděpodobností utratíte daleko více peněz i za některé z dalších počítačových komponent. Budete-li postaveni před otázku, zda si připlatit například 2 000 Kč za lepší procesor, nebo zda tyto peníze utratit za lepší grafickou kartu nebo disk SSD, pak se doporučuje dát přednost investici právě třeba do grafické karty nebo disku SSD před investicí do procesoru (samozřejmě pokud již máte vybraný procesor, který nepatří do té nejlevnější kategorie). Pro ty, kteří mají při koupi počítače velmi napjatý rozpočet, se velmi doporučuje, aby maximálně upřednostnili při výběru disku disky SSD, protože právě mechanické pevné disky používané jako hlavní disky pro operační systém jsou těmi největšími brzdami vašeho počítače.

Pevné disky SSD

 Dalším velmi důležitým faktorem, který je třeba při skládání nového počítače důkladně zvážit, je chlazení. Všechny procesory uvedené v našem přehledu mají základní chlazení, které poskytnou naprosto dostatečnou úroveň chlazení, nicméně řada uživatelů se rozhodne vynaložit další finanční prostředky na lepší chlazení, popřípadě investují do vodního chlazení. Pokud chcete tichý počítač, popřípadě plánujete přetaktování procesoru, záleží vám na vzhledu, pak investice do lepšího chlazení procesoru bude právě váš případ. Na druhou stranu -- pokud vám nevadí trocha šumu a nepříliš atraktivní vzhled chladiče, pak klidně můžete úvahy týkající se chlazení při skládání nového počítače ze svých plánů vypustit.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?