Hlavní navigace

Víte, jak se do PC správně instaluje procesor? - 5.díl

24. 11. 2015

Sdílet

 Autor: (c) satori - Fotolia.com
Chcete si sami postavit nový počítač? Pak jednou z operací, která vás bude čekat, bude nejen výběr toho správného procesoru, ale i jehož montáž na základní desku. Poradíme vám, jak na to a jakých chyb se vyvarovat!

Předcházející díl

 

Při výběru procesoru je třeba zvážit řadu parametrů. V tomto článku vám nabízíme návod pro výběr toho nejlepšího procesoru pro vás a vaše potřeby a samozřejmě i návod, jak procesor do počítače nainstalovat.

Jak se instaluje procesor od firmy AMD?

Procesory od firmy AMD mají na rozdíl od procesorů firmy Intel jednak jiný typ soketu, jednak poněkud jiný způsob montáže chladičů.

Když se podíváte na základní desku s nejnovějším soketem FM2+, zjistíte, že na soketu nejsou žádné kovové výčnělky (piny). U procesorů firmy AMD se piny, které propojují procesor se základní deskou, nachází na spodní straně procesoru.

Soket FM2+ pro procesory firmy AMD

Při instalaci procesoru od firmy AD začněte nejprve tím, že vezměte páčku, která drží procesor na soketu a odpáčíte ji směrem vzhůru. Poté položte procesor do soketu tak, aby zlatý trojúhelníček na rohu procesoru lícoval s trojúhelníčkem vyraženým na rohu soketu pro procesor. Jemné zatlačení na procesor by jej mělo připevnit do soketu. Poté zatlačte páčku po straně soketu směrem dolů, čímž procesor definitivně zablokujete na místě.

Procesor AMD v soketu

Stejně jako u chladiče dodávaného s procesorem Intel má i chladič dodávaný s procesorem AMD již na sobě nanesenu teplovodivou pastu. Zásadní rozdíl mezi chlazením u procesorů Intel a AMD spočívá v tom, že u procesorů Intel se používají výčnělky, které se zatlačí do základní desky, zatímco u procesorů AMD se stále sází na klasické řešení používající páčku a zářez.

Při nasazování chladiče na procesor nejprve vezměte upevňovací svorku na chladiči a zahákněte ji za umělohmotný výstupek, který se nachází horním konci soketu procesoru. Poté upevňovací svorku zahákněte za umělohmotný výstupek, který se nachází na opačné straně soketu. Poté pomocí páčky přitiskněte chladič na procesor, čímž zároveň chladič připevníte k základní desce. Dlužno poznamenat, že zaháknutí upevňovací svorky za umělohmotné výstupky je zřejmě tím nejsložitějším z celé fáze montáže procesoru.

CS24

Upevňovací svorku musíte na obou stranách soketu zaháknout za umělohmotné výstupky

 A máte to za sebou! Vybrali jste ten správný procesor pro svůj nový počítač a správně jste jej připevnili k soketu na základní desce. Tím stavba počítače sice ještě nekončí, ale právě jste udělali velký krok nové počítačové sestavě.

Byl pro vás článek přínosný?