Hlavní navigace

Víte, jak si ve Windows 10 zdarma přehrajete disk DVD? - 3.díl

23. 4. 2018

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
V operačním systému Windows 10 již standardními nástroji disk DVD nepřehrajete a Windows Media Center je prostě a jednoduše pryč.

Předcházející díl

 

Disk DVD je možné ve Windows 10 přehrát zdarma, ale musíte jim v tom poněkud pomoci – a vězte, že tato pomoc není od Microsoftu. Na následujících řádcích vám prozradíme, jaké řešení má pro vás Microsoft a jak toto řešení u některých uživatelů do jisté míry funguje. Následně vám něco málo sdělíme o daleko lepší alternativě, která se označuje zkratkou VLC, kterou může používat kdokoliv a která je pravidelně aktualizována. A co je ze všeho nejlepší, je tento nástroj zdarma!

VideoLAN VLC: správná volba ve všech směrech

Program VLC spuštěný ve Windows 10

Pokud vlastníte značkový počítač, sestavený předem od nějakého známějšího výrobce, jako je například Dell nebo HP, pak s největší pravděpodobností již v něm bude nainstalováno nějaké řešení pro přehrávání disků DVD, které je zdarma.

Pokud byste žádné takové řešení ve svém počítači neměli, pak vězte, že daleko lepší alternativou k programu Windows 10 DVD Player od Microsoftu je zdarma dostupná a vždy spolehlivě fungující aplikace VLC, která funguje jako přehrávač videa. V každém případě se ujistěte, že stahujete aplikaci pro klasickou pracovní plochu, a nikoliv verzi pro Windows Store, která nepodporuje přehrávání ani disků DVD, ani disků Blu-ray.

CS24

Po instalaci programu aplikaci spusťte, vložte disk DVD a následně klepněte do nabídky Media>Open Disc – právě tato nabídka vám umožní sledování vašich disků DVD.

Přehrávání disků DVD pomocí programu VLC je skutečně velmi jednoduché, nicméně pro všechny zájemce, kteří se chtějí ponořit do ovládání tohoto programu hlouběji, jsou k dispozici balíčky VLC (VLC packs), které v sobě skrývají pro běžného uživatele překvapivě mocné nástroje. Například aplikace VLC ve verzi 3.0 přidala možnost vysílání videa a hudby do zařízení Chromecast, podporu 360tistupňového videa a videa HDR, dále je zde k dispozici high-definition audio codec passthrough atd.

Byl pro vás článek přínosný?