Hlavní navigace

Víte, kdy je vhodné použít heslo a kdy PIN?

19. 9. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Zřejmě je každému z nás jasné, že přístup ke svému počítači, mobilnímu telefonu či online účtu je třeba nějakým způsobem chránit. Je ale skutečně nezbytně nutné vždy pro tuto ochranu používat dlouhé a složité heslo?

Možná už vás také někdy napadlo, jaký je vlastně rozdíl mezi heslem a PIN kódem? Vždyť oba dva ve svém důsledku slouží k tomu samému, a to k zabezpečení počítače. Ano, je to tak – kód PIN (Personal Information Number) vskutku stejně jako heslo má dokázat, že jste to skutečně vy, kdo přistupuje k vašim datům a nikdo jiný. Zcela zřejmým rozdílem je pak skutečnost, že kód PIN obsahuje pouze čísla, zatímco heslo může kromě čísel obsahovat velká písmena, malá písmena a speciální znaky.

Nicméně toto zcela přesně nevystihuje výhody či nevýhody jednoho či druhého z nich.

Obecně platí, že kódy PIN se snáze zapisují, a to zejména na dotykových obrazovkách. Vzhledem k tomu, že v případě kódu PIN zadáváte pouze číslice, vám stačí postupně klepat na několik velkých tlačítek a nepotřebujete tak celou klávesnici se všemi znaky a čísly.

 

Klávesnice pro PIN a pro heslo v operačním systému Android

 

Tak proč tedy vůbec používat hesla, když používání kódu PIN je tak pohodlné? Z jednoduchého důvodu – protože jsou daleko bezpečnější. Pro každou číslici v kódu pin máte pouze 10 možností, zatímco v případě hesla je to možností celkem 95 (pokud se započítají skutečně všechny znaky, které je možno napsat na klasické klávesnici, včetně například mezerníku). A čím více možností pro každý znak máte, tím je obtížnější toto heslo prolomit.

Chcete vědět, jak velký je vůbec rozdíl při použití kódu PIN a při použití hesla? Věřte, že dost propastný. U desetiznakového kódu PIN existuje 10 miliard možností. U desetiznakového hesla je však možností celkem 59 873 693 923 837 900 000, což je osm miliard možností pro každého člověka žijícího v současnosti na Zemi.

A ještě je třeba zvážit jeden fakt: Desetiznakové heslo se obecně považuje za poměrně krátké, zatímco desetiznakový PIN se považuje za příliš dlouhý. Obvykle se totiž kód PIN skládá ze čtyř až šesti znaků, což představuje 10 000 možností v prvním případě a 1 000 000 možností v druhém případě.

Z toho vyplývá otázka, proč by tedy vůbec někdo měl kód PIN používat, když v případě hesla je zabezpečení daleko větší?

soutez_casestudy

Skutečné nebezpečí týkající se prolomení hesla se vyskytuje především na Internetu – tam tedy logicky potřebujete maximální zabezpečení. Pro účty k online službám je tedy daleko bezpečnější používání hesel. Kódy PIN jsou zase natolik bezpečné pro odemknutí zařízení, které držíte v rukou.

Rozdíl mezi heslem a kódem PIN je velmi dobře vidět ve Windows 10. Pokud je váš uživatelský účet ve Windows účtem Microsoft, který předpokládá využívání cloudových služeb (což je výchozí nastavení), pak operační systém Windows vyžaduje používání složitého hesla, protože existuje poměrně velké riziko jeho prolomení. Nicméně pokud chcete použít PIN, abyste se přihlašovali daleko pohodlněji, pak samozřejmě můžete. Kód PIN zůstane uložen na vašem počítači a nikdy se nedostane do Internetu. V lokálním prostředí je použití kódu dostatečně bezpečné. I když – pokud se rozhodnete používat kód PIN, pak nepoužívejte standardní čtyřznakový kód, ale používejte minimálně kód PIN o šesti znacích.

Byl pro vás článek přínosný?